Прочитај ми чланак

Тадић одлучио: Ђилас председник ДС

0

Београд – Постигнут договор између Бориса Тадића и Драгана Ђиласа, по ком ће Ђилас бити кандидат за председника странке, док ће се Тадић из те трке повући, пише штампа.

Ђилас, који је заменик председника странке, прихватиће услове које је раније предложио актуелни председник ДС-а Борис Тадић на седници Главног одбора странке 4. новембра, након чега ће Тадић саопштити да ће се повући из трке за председника ДС.

Договор Тадића и Ђиласа још увек је начелан, а званичнија верзија очекује се данас или сутра. Из Ђиласовог тима на некин начин је и потврђено да ће њихов каниддат за председника прихватити Тадићеве предлоге.

„Биће речено да су прихваћени Тадићеви услови. Он ће вероватно одржати говор у ком ће истаћи да је морални победник, да је показао да му је странка изнад свега. Не очекујте ништа спектакуларно“, речено је Блицу из редова који подржавају Ђиласа.

Истовремено, у изјави за лист Данас, Борко Стефановић, који је такође члан ДС-а, каже да ће доћи до промена у овлашћењима председника, након седноице ГО ДС-а.

И Курир наводи да су се два највиша функционера демократа начелно договорила око руковођења странком. Извор тог листа наводи да је Тадић дао начелну сагласност да прихвата позицију почасног председника.

„Усаглашене су измене Статута, према којима ће и почасни председник, потпредседници, председници Извршног одбора и Политичког савета и секретар странке бити чланови ужег председништва, на које ће, како је Тадић захтевао, бити пренета нека досадашња овлашћења шефа странке. До сада је лидер имао ексклузивно право на суспензију сваког члана и одлуке било ког органа странке. То се преноси на уже председништво“, навео је извор Курира из врха ДС.

Тај извор каже и да је начелно договорено да у ширем председништву буде 29 чланова, делегата из свих окружних одбора, укључујући и Космет, и додаје да се још усаглашава Политичка декларација, којом ће бити наглашена социјалдемократска оријентација ДС.

Према сазнањима тог листа, Тадић се данас враћа из Немачке и оба документа биће му дата на још једну проверу. Међу отвореним питањима је и то да ли ће бити шест или седам потпредседника ДС, као и да ли ће један од њих бити Миодраг Ракић. Тадић ће коначну реч дати у суботу, дан пре одржавања седнице Главног одбора ДС.

 

(Блиц, Курир)