Прочитај ми чланак

Тачијеви избори: Срби неће за сто пре избора

0

12

Представници Срба са Косова и Метохије нису разговарали са албанским странкама о евентуалним коалицијама после избора, који ће бити одржани 8. јуна. О томе хоће ли се удруживати, кажу, можда ће разговарати тек када се преброје гласови и када се види колико су мандата освојили.

У оквиру „Српске листе“, на којој су се окупиле скоро све српске странке из јужне покрајине, подељена су мишљења о подршци у парламенту некој од албанских партија.

Ксенија Божовић, из „Грађанске иницијативе СДП“, каже за „Новости“ да разговора засад није било и додаје да сматра да није добро правити било какве коалиције са Албанцима:

– Зашто бисмо то урадили? Заступамо интересе наше заједнице и битно је да се глас Срба што више чује.

С друге стране, Саша Милосављевић из СЛС сматра да треба сести за сто и са Албанцима:

– Тек кад се преброје мандати и када будемо видели какве су коалиције могуће, разговори ће моћи да почну. Али, пре свега, ми треба да се договорима с чиме идемо на преговоре и да тачно истакнемо шта је за српске странке прихватљиво. Јер, полазна тачка свега треба да буде добробит нашег народа.

Милосављевић додаје да је политика таква да се не може унапред рећи с којом албанском странком ни по коју цену не треба сарађивати.

О активностима након избора представници српских партија са КиМ сигурно ће консултовати и власт у Београду.

На изборима на Косову осим „Српске листе“ са 67 кандидата, у понуди нашем народу су још две политичке опције – Покрет за демократски просперитет са 26 предложених и Прогресивна демократска странка са 24 евентуална посланика. Кампања почиње 28. јуна и трајаће десет дана.

РАСЕЉЕНЕ ОПЕТ БРИШУ

Незваничне процене говоре да би Срби на изборима могли да освоје до 17 мандата. Много тога ће зависити од тога колико ће број расељених добити прилику да гласа. Засад је пријављено 29.000 људи. Коначну одлуку ко може да бира доноси Централна изборна комисија. Српске партије се плаше да ће бити као уочи локалних избора, када се пријавило око 30.000 људи, а ЦИК је дозволио да гласа само трећина.

(Вечерње новости)