Прочитај ми чланак

Тачи: „Усмени договор“ о повлачењу српских безбедносних структура са севера

0

БРИСЕЛ – У Бриселу је завршена шеста рунда политичког дијалога под покровитељством високе представнице Кетрин Ештон.

 

Тројни састанак Ештонове, председник владе Србије Ивице Дачића и „шиптарског премијера“ Хашима Тачија, почео је око 14 сати.

Дачић и Тачи су претходно имали билатералне сусрете са високом представницом.

Тачи: Без договора о овлашћењима, сусрет поново 20. марта

„Шиптарски премијер“ Хашим Тачи изјавио је данас у Бриселу после завршетка шесте рунде политичког дијалога да још нема договора о извршним овлашћењима за заједницу српских општина на Косову.

Он је, такође, рекао да ће се са премијером Србије Ивицом Дачићем и високом представницом Кетрин Ештон састати поново 20. марта

 

Према његовим речима, постигнут је усмени договор о, како је рекао, повлачењу српких безбедносних структура са севера Косова.

Коцијанчич: Времена је мало

Портпаролка високе представнице ЕУ рекла је данас новинарима да је дијалог Београда и Приштине ушао у кључну фазу и да је у интересу обе стране да дође до компромиса.

„Времена нема много, то знамо и ми и премијери”, изјавила је Маја Коцијанчич уочи почетка трилатералног сусрета.

Београд ће на данашњем састанку тражити да заједница српских општина има законодавну власт и извршна овлашћења, што Приштина одлучно одбија.

Због тога је Дачић претходних дана упозоравао да су у дијалогу са Приштином на видику велики проблеми, јер приштинске власти апсолутно не желе да прихвате ништа што не морају и на шта их нико не тера.

С тим у вези, приштински лист „Експрес” данас пише да ће се Тачи вратити из Брисела без постизања споразуму уколико премијер Србије буде инсистирао на законодавним и извршним овлашћењима за заједницу општина на северу Косова.

Такав захтев Дачића је за премијера Тачија неприхватљив, али извори дневника кажу да је тешко да Дачић пристане на захтеве Косова да заједница нема законодавних и извршних овлашћења.

Заменик премијера и један од најближих сарадника Тачија, Хајредин Кучи не искључује могућност да током ове рунде разговора не буде постигнут договор о асоцијацији општина.

Високи саветник косовске председнице Рамуш Тахири каже да је стварање асоцијације општина са српском већином предвиђено и пакетом међународног посредника Мартија Ахтисарија, али да у њему нису предвиђена законодавна и извершна овашћења.

Пред одлазак делегације Београда у Брисел, државни врх Србије састао се јуче, други пут за три дана, како би утврдио смернице за разговоре.

После састанка је поручено да Србија остаје посвећена постизању компромиса и да од ЕУ очекује да остане непристрасна и утиче на Приштину да и она учини уступке.

Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да је “констатовано да се став Приштине није померио ни за милиметар од почетка преговора“.

Он очекује да ће већ данас бити јасније у којој мери је Приштина спремнија него раније да иде у правцу компромиса.

Лоше расположење у Бриселу?

Дачић се синоћ у Бриселу срео са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером, а касније ће разговарати и са Јоханесом Ханом, европским комесаром за регионални развој.

Током разговора са америчким дипломатом, Дачић је истакао да је у интересу Србије да сва отворена питања буду решена, али да је за компромис непходно да постоји воља и жеља и једне и друге стране.

Премијер је казао да је Србија показала опредељеност и приврженост дијалогу, који треба да доведе до решења свих отворених питања.

Бечки дневник „Стандард” пише да у Бриселу влада лоше расположење и преноси Дачићеву изјаву да је Србија учинила што је могла, а да друга страна одбија све њене предлоге, те да су ставови удаљени као никада до сада.

У делегацији коју предводи Дачић су и саветник председника Србије Марко Ђурић и директор Канцеларије за КиМ Александар Вулин.

(Танјуг)