Прочитај ми чланак

ТАЧИ СРБИМА ОТЕО право гласа; рушили, а сад „обнављају” српско гробље”

0

srbi -kosovo_620x0

Окупаторска шиптарска скупштина усвојила Нацрт закона који смањује права мањинских заједница. Одржан протест у свих десет општина са српском већином.

Окупаторска шиптарска скупштина усвојила је у четвртак Нацрт закона о општим изборима, којим се Србима без приштинских документа одузима право гласа и укидају резервисана посланичка места. Из протеста због стављања закона са оваквим решењима на дневни ред, запослени у свих десет општина са српском већином у четвртак ујутро су прекинули рад на пола сата.

– Нека ово буде сигнал за све да Срби могу да буду јединствени када се бране основни српски интереси – поручио је Бранимир Стојановић, председник општине Грачаница, на протесту са ког је српским посланицима пружена подршка да истрају у бојкоту парламентарних заседања све док се не повуче спорни предлог закона.

„Један такав закон, који је дискриминаторски не само за српску, него и све мањинске заједнице на Комету, немогуће је да прође. Позивамо међународну заједницу као најјачи фактор на Космету да то не дозволи“, рекао је на протесту директор Грађанске иницијативе „Српска“ Владета Костић.

Министар за КиМ Александар Вулин оценио је у четвртак да ово што се ради у парламенту упозорава да Срби нису пожељни на КиМ, питајући чему онда Бриселски споразум и „шта смо радили свих ових месеци“?

– Ово је покушај да се једном засвагда заборави да је 250.000 људи који су живели на КиМ протерано и обесправљено. О томе смо говорили на последњем састанку у Бриселу. Они знају да ће од односа према Србима на КиМ зависити хоћемо ли их позвати да изађу на опште изборе, а без изласка Срба нико нема легитимитет на КиМ.

На усвојени нацрт, посланици могу да уложе амандмане, а за две недеље о њему ће се и коначно гласати. Нацрт је добио подршку 44 од 120 посланика, 18 је било уздржано и 2 против, а Тачијеви Срби и посланици Демократског савеза Косова нису хтели да присуствују седници.

Посланик Социјалдемократске партије Саша Ђокић рекао је агенцији Бета да 13 српских и четири мањинска посланика неће учествовати у раду приштинског парламента док се из процедуре не повуче спорни нацрт закона о општим изборима на Космету.
 
Српски посланици, у знак протеста, неће учествовати ни у данашњем ни у наредним заседањима парламента све док се нацрт тог закона не повуче из процедуре“, казао је Ђокић. 

srpsko groblje-kosovo-2_f

Прво рушили, а сад обнављају српско гробље

Пројекат санације православног гробља у јужном делу Косовске Митровице, али и пројекат обнове порушене цркве на том гробљу су спремни, рекао је председник јужног дела Косовске Митровице Агим Бахтири министру за повратак и заједнице у привременој Влади Косова Далибору Јевтићу.

Бахтири је изнео уверавања да ће реализација ова два пројекта почети врло брзо и да ће руководство те општине са већинским албанским становништвом учинити све да се спрече било какви инциденти или урушавања на гробљу.

Тема данашњег састанка био је и повратак Срба у село Свињаре на територији Косовске Митровице јужно од Ибра и Албанаца у насеље Брђани у северној Косовској Митровици.

У Свињару је до 1999. године живело око 200 српских домаћинстава. Током мартовског погрома све куће су спаљене и опљачкане, после чега је уследила обнова, али се за сада у то село вратило само десетак старачких српских породица.

(Агенције, Србин.инфо, Вести он лајн)