Прочитај ми чланак

ТАЧИ: „Русија да призна Косово и тако помогне Србији“

0

Загреб -- Косовски председник Хашим Тачи каже да би Русија признавањем независности Косова учинила највећу услугу Србији јер би јој помогла да се ослободи мита о Косову.

У интервјуу за загребачки Вечерњи лист, Тачи каже да Албанци схватају традиционално пријатељство Русије и Србије, те да им то не смета.

„Заправо верујемо да ће Русија учинити највећу услугу Србији, признајући Косово и помажући Србији да се ослободи мита о Косову“, навео је Тачи одговарајући на питање да ли постоји могућност да Русија призна косовску независност.

А на питање да ли Приштина одржава службене контакте са Русијом, Тачи каже да Москва има Канцеларију за везу у Приштини.

Косовски председник тврди да, упркос изјавама које политички лидери у Београду дају за унутрашње дневно-политичке потребе, са српским председником Александром Вучићем, са којим се већ годинама састаје у оквиру дијалога Београда и Приштине, има изграђену „фер и конструктивну конуникацију“.

„Сви лидери, све државе које теже ЕУ треба да се опходе и комуницирају у складу с вредностима на којима је изграђена ЕУ. Не можемо остати таоци прошлости, митова из прошлости, непријатељстава из прошлости. Треба се окренути будућности, изградити добре међусусједске односе и стабилан мир“, рекао је Тачи.

Он каже да то некада од лидера захтева тешке, али битне одлуке, јер чине једини пут према ЕУ.

„С председником Вучићем изградили смо коректну комуникацију. У неким случајевима, када је то било неопходно, разговарали смо и телефоном. Преговори у Бриселу нису лаки ни за једну страну. Али, најважније је да смо сви опредељени да донесемо добре одлуке за наше земље, за грађане наших земаља, без обзира на то колико тешке и непопуларне могу изгледати те одлуке на први поглед и краткорочно“, рекао је Тачи.

Упитан како би оценио односе Београда и Приштине с обзиром на то да су тензије у овом тренутку подигнуте због најава формирање косовске војске, Тачи каже да су Косово и Метохија и Србија две независне државе.

За Бриселски споразум из 2013. каже да је то „први споразум о мировном решавању несугласица…након целог века сукобљавања“