Прочитај ми чланак

Тачи: Потврђена чистота борбе ОВК; Дачић: Тачи јe обичан, овоземаљски човек

0

hasim-taci-beta_f

(Бета, Танјуг)

Лидери шиптарских окупатора на Космету, Јакуп Краснићи и Хашим Тачи, поздравили су данашњу ослобађајућу пресуду за шиптарског зликовца Фатмира Љимаја и деветорицу његових сабораца оптужених за ратне злочине на Космету 1999 године..

Премијер Дачић у “Фајненшел тајмсу” о Тачију

Хашим Тачи није никаква “апокалиптична аждаја, стара змија” која је насрнула на наше небеско царство, већ обичан, овоземаљски човек, противник, али не митски, него политички, са којим се може, и мора разговарати.

У саопштењу из кабинета Тачија наводи се да је он оценио да је тим судским поступком и данашњом пресудом још једном „потврђена чистота и правичност борбе Ослободилачке војске Косова“.

Јакуп Краснићи и Демократска партија Косова (ДПК) су, такође,  поздравили ослобађајућу пресуду у процесу против Фатмира Љимаја.
 
„ДПК је увек била убеђена да се Љимај и остали потпуно невини налазе у судском процесу. Као и увек и овом приликом је потврђено да је борба ОВК била правична и да су сви који су покушали да је доведу у питање поражени“, наводи се у изјави ДПК.

Ослобађајућу пресуду су поздравиле и организације произашле из бивше ОВК.  

Сведок из Британије: Масовна гробница у КлечкиАрхеолог из Велике Британије Сесили Кропер рекла је на суђењу некадашњем команданту ОВК Фатмиру Љимају у Приштини да је у селу Клечка, где је био логор те формације, пронађена масовна гробница, преноси данас приштинска штампа.

Сесили Кропер је у уторак сведочила да је учествовала у ископавању седам особа сахрањених у две гробнице.

Њихова тела су нађена захваљујући сведочењу Агима Зогаја, који је, пошто се предао Кфору, показао гробнице, описао начин погубљења и дао личне податке, пише дневник Коха диторе.

Зогај, који је био заштићени сведок, пронађен је обешен у једном парку у Немачкој.

На суду је утврђено да се, после откопавања и анализе у Клечки, показало да је дао тачне податке.

Кроперова је додала да је испод тела једног убијеног у гробници у региону Клецке пронашла сечиво косе.

Она је додала да је учествовала у ископавању седам особа сахрањених у две гробнице.

„Нашли смо две гробнице – у једној су била два посмртна остатка, а у другој пет“, рекла је сведокиња, бивши археолог у Дирекцији за судску медицину Еулекса.