Прочитај ми чланак

ТАЧИ ОПЕТ ПРОВОЦИРА:Ако буде споразума,“Прешевска долина“ може се припојити Косову

0

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас да ако Косово и Србија постигну о томе договор "Прешевска долина" може да се припоји Косову

Током посете Привредној комори Косова, косовски председник је рекао да је захтев представника Албанаца из Прешевске долине за уједињење са Косовом постао институтционалан. Према њему, уколико се две стране са тим сагласе, како извештава портал коха, тај споразум не може да спречи ни Европска унија, ни НАТО ни САД.

foto: www.president-ksgov.net

Иако не зна тачан датум наставка разговора Тачи је рекао да ће се током августа и септембра повећати динамика састанака у оквиру дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије који треба да се заврши правно обавезујућим споразумом.

Тачи је такође рекао да ће се демаркација са Србијом догодити и ту ће бити кориговања граница, не објашњавајући шта то конкретно значи и о каквим се корекцијама ради.

Међутим професор међународног права, бивши ректор Универзитета у Приштини и бивши председник Уставног суда Косова Енвер Хасани за агенцију Бета каже да са уставног становишта та су питања регулисана чланом 18. Устава Косова и траже да представници народа надлегају ствари које се тичу територије, политичких алијанси, задуживања у иностранству и друго.

– Територијалне промене које се догађају уз сагласност обеју стране су увек биле и биће дозволене. То је био и став Бадинтерове комисије и сваког другог међународног документа пре и после тога – рекао је професор Хасани.

Према њему што се тиче норми територијалног интегритета ради се о најстабилнијим и најпрецизнијим нормама међународног права.