Прочитај ми чланак

Тачи испитиван шест сати, напустио суд без изјава за медије

0

Председник Косова Хашим Тачи напустио је зграду Специјалног тужилаштва у Хагу, након што је и трећи дан за редом испитиван око шест сати. После изласка из зграде Тачи се није обраћао медијима, нити је објавио да ли је испитивањем окончано. Радио Слободна Европа јавља да се испитивање наставља и у четвртак.

Хашим Тачи се у понедељак приликом уласка у зграду Специјалног суда у Хагу обратио новинарима рекавши да је „спреман да се суочи са новим изазовом и да успе за свог сина, породицу, народ и своју земљу“.

„Нико не може променити историју, ово је цена за слободу. Верујем у мир, истину, помирење и правду. Верујем у дијалог и добре односе са свим суседима. Косово је прича о успеху. Јако сам поносан. Правац ка којем Косово иде је чланство у ЕУ, НАТО и вечно пријатељство са САД“, рекао је Тачи.

Канцеларија специјализованог тужиоца саопштила је 24. јуна да се Тачи и лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи налазе на њиховој оптужници коју су, крајем априла, поднели Специјалном суду на потврду.

Тачи, Весељи, али и друге особе, чија имена тада нису саопштена, у оптужници се терете за „низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење“.

У оптужници се наводи да они сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине људи чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

Овај суд је два званичника оптужио тада и да су ометали и подривали рад тог суда, спроводећи чак и тајну кампању за укидање закона о Специјализованим већима.