Прочитај ми чланак

ТАЧИ: И поред такси, српски производи улазе илегално на Косово

0

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да је увођење такси од 100 одсто на робу из Србије исправна и легитимна одлука косовских институција, али је додао да и поред тога српски производи улазе на Косово илегално.

Он је за Клан Косова рекао да председник Србије Александар Вучић није забринут због такси, јер српски производи улазе на Косово преко других путева.

foto: www.president-ksgov.net

„Председник Србије Александар Вучић није јако забринут због наметања таксе, јер српска роба улази на Косово из Црне Горе, Албаније, Македоније, али на жалост кријумчарењем“, рекао је Тачи.

Он је оценио да је Вучић, иако губи неколико милиона евра, „стекао репутацију у смислу слике о томе како се Србији наводно чини неправда и понаша се као жртва“.

„Такса је исправна одлука и мора остати на снази. Ову идеју сам подржао од почетка. Нити сам позвао на суспензију, нити на укидање – то је чиста лаж“, додао је Тачи, преноси РТК2.

„Нећемо пристати на размену територија, за већу повезаност Прешевске долине“

Границе Србије и Косова неће се померити ни за сантиметар, рекао је председник Косова Хашим Тачи за немачки Шпигл и додао да Србе и косовске Албанце и данас „дели читава река крви“, као и да тражи да Србија призна геноцид, преноси Дојче веле.

„Ту је било пуно неспоразума. Ми нећемо пристати на размену територија. Такву трговину не допуштам“, рекао је Тачи, одговарајући на питање о евентуалној размени територија – север Косова за такозвану Прешевску долину.

Тачи тврди да размена никада није била на столу. Рекао је да Приштина не жели ни да на Косову „настане друга Република Српска“, то јест да општине насељене Србима северно од Ибра добију некакав посебни статус. Он се залаже за већу повезаност Прешевске долине са Косовом – „отвореним границама, али без промене граница, ни за један сантиметар“.

„Косово је мултиетничка држава. Зато неће бити повлачења граница по етничким критеријумима“, додао је Тачи.

Он је признао да западне земље више „не говоре једним гласом“ када је у питању недодирљивост граница на Западном Балкану, што је, како сматра, „лоше“. Тачи је за Шпигл рекао да тражи од Београда да призна независност Косова, као и „геноцид над Албанцима на
Косову“.

На питање на какве је уступке онда спремна Приштина, Тачи је рекао: „Никакве! Зашто бисмо то радили? Срби на северу су грађани Косова са свим правима.“ Тачи је говорио о „дубокој историјској мржњи“ рекавши да „Србе и Косоваре данас дели читава река крви“.

Он је рекао да „већина“ Срба на Косову „жели да у миру буде интегрисана у друштво на Косову“.

„Али неки од њих су инструментализовани од Београда. Под притиском су, многи се боје. О томе би ЕУ требало да заузме јаснију позицију“, сматра Тачи.

На опаску новинара да Срби и даље живе у опасности на Косову, да њихови школски аутобуси бивају каменовани, а цркве и даље морају да чувају међународне трупе, Тачи је рекао да „нема ексцеса“.

„Ако се нешто деси, то су изоловани случајеви. То осуђујем“, додао је он.

Слично је одговорио и на питање о злочинима ОВК, нагласивши да је то „била армија која се борила за слободу и није чинила злочине“, а „ако је било појединачних починилаца они би морали – што се и дешава – бити осуђени у косовском правосуђу“.

Али, то све није ништа у поређењу са оним што су Срби урадили, оценио је Тачи.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!