Прочитај ми чланак

НЕПРАВДА Тачи лобира: Дајте ми српске цркве!

0

Kosovo i Metohija manastiri

Шансе да Косово уђе у Унеско су све веће. Лобирање косовске владе је интензивно последњих десетак месеци, а подршку имају и од најмоћнијих држава света, преноси “Блиц”.

Последице уласка Косова у Унеско нису само политичке, већ ће Приштина бити и корак ближе могућности да као чланица Унеска лобира и издејствује да “културну баштину СПЦ на Косову” прогласи – косовском културном баштином. То би практично значило да би најзначајнији српски манастири били заведени као косовски.

Тамошња влада није губила време па је чак публиковала и брошуру о Косову у Унеску. Она се дели по свим релевантним адресама, нарочито у ЕУ. У публикацији је, међутим, наведено низ грубих неистина.

Тако су аутори у осликавању Косова као “младе демократије” и “врхунски толерантног друштва” отишли дотле да је написано како су на КиМ признати чак и истополни бракови као у државама модерног света. То, међутим, није тачно.

Ова дипломатска борба Београда и Приштине улази у своју завршну фазу, а већ у октобру ствари ће бити јасније када се буде доносила прва одлука у Унеску пре заседања Скупштине. Како “Блиц” сазнаје, за сада је још неизвесно како ће се на савету Унеска гласати, па је чак упитна и Црна Гора за коју у Београду гаје наду да ће бити уздржана.

Египат има разумевање за Србију
Председник Србије Томислав Николић разговарао је јуче на маргинама заседања Генералне скупштине УН у Њујорку са председником Египта, генералом Абделом Фатахом ал Сисијем о иницијативи да се Косово прими у Унеско. Сиси је обећао да ће, у духу традиционалног пријатељства Египта и Србије, имати велико разумевање за српске ставове, саопштено је из Председништва.

Извор из Владе Србије каже да је приступање Косова у Унеско за Приштину политички циљ јер за Владу Косова то значи да су закорачили у предворје УН. Најактивнији у лобирању су премијер Хашим Тачи и заменик министра спољних послова Косова Петрит Селими.

Како „Блиц“ сазнаје, Косово има подршку Квинте (САД, Немачка, Британија, Француска и Италија) и европских земаља које желе да заокруже косовску независност и “тај посао заврше”.

– Косово у Унеску је шаргарепа на дугачком штапу јер Брисел не може да им да ни визну либерализацију нити Споразум о стабилизацији и придруживању. Приштина је почетком године изашла са нацртом закона о културној баштини којим је требало да се све сматра власништвом Републике Косово. То је повучено инсистирањем САД и највиших европских инстанци. Међутим, Приштина очекује да добије бар нешто и то би могао, нажалост, да буде Унеско – каже страни дипломата за “Блиц”.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић, који је у Њујорку са делегацијом коју предводи председник Томислав Николић, говорећи јуче на тему уништавања споменика културне и историјске баштине на Косову, затражио да се Приштина “не награди” пријемом у чланство Унеска. Дачић је на састанку министара спољних послова земаља чланица Унеска рекао да Србији предстоји тешка дипломатска битка у Унеску.

– Већина земаља схвата колико је сложена ова тема, међутим, њихове државе су донеле одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова, тако да ћемо водити тешку борбу у Извршном савету и на Генералној конференцији Унеска, у октобру и новембру ове године – истакао је он.

Извор: Блиц