Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Европа је показала неправду према Косоварима, Албанија је једина нада

0

Косовски председник Хашим Тачи затражио је од албанског председника Иљира Мете да Албанија омогући житељима Косова добијање држављанства те земље

– Затражио сам од Мете да, на основу Устава, грађани добију држављанство (Албаније), јер је Европа показала неправду према Косоварима. Албанија је једина нада – рекао је Тачи током заједничке конференције за новинаре са албанским прредседником, који борави у Приштини, преноси РТС.

Тачи је у контексту овог захтева још једном упутио критике Европској унији због условљавања визне либерализације за житеље Косова.

Косовски педседник је албанског председника одликовао „Орденом независности“, због како је навео, „заслуга и учешћа у процесу отваривања аспирација и стицања независности Косова“.

Мета је рекао да је одликовање „посебно признање“ за њега и Албанце у Албанији.

У заједничкој изјави Тачи и Мета су навели да се залажу за „настављање завршне фазе дијалога за нормализацију односа између Косова и Србије, позивајући на обновљено ангажовање ЕУ и уз директно учествовање САД, са циљем коначног признавања Косова као суверене и независне државе од стране Србије, као процес који ће имати позитиван ефекат за цео регион“.

Заузимају се и за симетрично убрзавање процеса интеграција свих земаља у региону које желе да се учлане у ЕУ и НАТО, пошто су интеграције у ЕУ и НАТО и даље углавном политички процеси, са изузетним утицајем на окончање мировних споразума у региону.

Циљ им је, наводи се у изјави, састављање стратешког документа о потпуном учлањењу Косова у ЕУ и НАТО.

Истичу што бржу либерализацију виза између Европске уније и Косова, ангажовању Косова да се учине напори како би се у поверењу и споразумно решила питања која су повезана са споразумом о означавању граничне линије са Црном Гором.