Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Албанци само јединствени могу до изградње државе…

0

Косово се бори да изгради неопходно јединство по питањима од државног интереса, написао је Тачи на свом Фејсбук профилу

Председник привременх приштинских институција, Хашим Тачи који, иако позван није присуствовао данашњем састанку тима за наставак дијалога Београда и Приштине, поручио је да Албанци само јединствени могу да, како је навео, „затворе поглавље изградње државе“.

foto: www.president-ksgov.net

„Косово се бори да изгради неопходно јединство по питањима од државног интереса“, написао је Тачи на свом Фејсбук профилу и додао да данашњи састанак тима види као неопходну акцију за координацију корака у завршној фази дијалога.

Он каже да високо цени напоре председника парламента Кадрија Весељија за међуинституционалну координацију и између парламентарних група за јачање политичког јединства.

„Без обзира на могуће узроке, бежање од политичке одговорности и бојкотовање овог процеса је у супротности са нашим државним интересом и интересима наших стратешких партнера“, навео је Тачи.

Стога, сматра Тачи, нико не треба да оклева да преузме одговорност у овој завршној фази дијалога, за који се очекује да ће, како каже, „завршити мирним и инклузивним споразумом који ће Косову омогућити признање Србије и чланство у УН, НАТО и ЕУ“.

Иначе, састанак приштинског тима за наставак дијалога и даље бојкотују две најутицајније опозиционе партије – Демократски савез Косова и Покрет Самоопредељење.

ВЕСЕЉИ: РЕФЕРЕНДУМ ТРЕБА ДА ОДЛУЧИ О СПОРАЗУМУ СА БЕОГРАДОМ

Весељи каже да је постизање потпуног консензуса важно за Косово, али на крају дијалог ће, ипак, бити настављен и без ДСК и Самоопределења

Ако Косово и Србија постигну споразум о нормализацији односа Београда и Приштине, најбоље решење је да последњу реч о том документу дају грађани Косова на референдуму, изјавио је данас председник парламента Кадри Весељи.

То, према његовим речима, подразумева да косовски парламент донесе закон о референдуму.

„Коначна одлука мора бити легитимисана слободном вољом грађана“, рекао је Весељ за приштинску ГазетуЕxпрес.

Весељи, који је и лидер најутицајније владајуће Демократске партије Косова већ дуже време позива опозиционе партије на национални консензус о процесу дијалога, али две највеће опозиционе партије – Демократски савез Косова и Покрет Самопредељење и даље одбијају да се укључе.

Те две странке су и данас бојкотовале састанак приштинског тима за наставак дијалога са Београдом.

Весељи каже да је постизање потпуног консензуса важно за Косово, али на крају дијалог ће, ипак, бити настављен и без ДСК и Самоопределења.

Јер, према Весељију, Приштина је одучна да заједно са међународним партнерима, САД и ЕУ, оконча овај процес нормализације односа, како каже, „између две земље“.

„Државни тм за дијалог остаће отворен за ДСК и Самоопредељење. Државни интереси морали би да буду изнад страначких. Али ћемо ми ићи и без њих. Прикључили се или не дијалогу, посебно ДСК, на крају ће одлуку донети грађани Косова. Тако ћемо ми, без опозиције, али са грађанима, донети одлуку“, рекао је Весељи.

Поновио је да је Косово спремно и одлучно за наставак дијалога са Србијом и у тај процес, како каже, иде са јасним циљевима.

„То је признавање државе Косово од Србије и столица у УН“, навео је Весељи.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!