Прочитај ми чланак

СЗС: Вучић извршио суспензију државе слањем плаћених криминалних група на грађане

0

Савез за Србију (СЗС) саопштио је вечерас да је председник Србије Александар Вучић „званично“ суспендовао државу и званичне институције, јер је испред зграде РТС-а, где су се током његовог гостовања у емисији Упитник окупиле присталице удружења Један од пет милиона и СЗС послао „плаћене криминалне групе“.

„На најављену акцију студената Београдског универзитета ‘Питајте Вучића оно што РТС неће’, која је имала за циљ да још једном укаже на потпуну неслободу медија у Србији, Александар Вучић је одговорио суспензијом закона, институција и саме државе“, навео је СзС у саопштењу.

Тај опозициони савез је саопштио да је Вучић „на улице Београда извео плаћене криминалне групе и параполицијске формације“ чији су припадници „формирали кордон са свих страна зграде РТС-а, блокирали телима Абердареву улицу, одбили да покажу било какво службено обележје, спречили грађане да се слободно крећу, спречили медије да се крећу и извештавају са лица места, физички напали и тукли окупљене грађане“.

„Сада већ карактеристична Вучићева пратња, састављена од одреда ћелавих и набилдованих батинаша са капуљачама, формирајући два кордона држала је грађане, незадовољне цензуром на Јавном сервису, без могућности да се крећу“, стоји у саопштењу.

СзС је упозорио грађане Србије и међународну јавност, да такви Вучићеви поступци „јасно указују на његову спремност да изазове сукобе грађана и његових парамилитарних приватних фаланги, од којих ће грађани бити принуђени да се бране“ и да ће Вучић „лично бити одговоран за све што се догоди у наредном периоду“.

У саопштењу СзС стоји и да је вечерашња студентска акција испред РТС-а у свим медијима под Вучићевом контролом проглашена „угрожавањем безбедности председника“, „најавом атентата“ „позивом на линч председника“ и „надолазећим фашизмом“.

„Александар Вучић је вечерас на студенте и слободне грађане извео своје плаћене криминалце и батинаше. Овај чин представља потпуну замену демократије, државе и институција, силом, криминалом и приватним Вучићевим фалангама. Притиснут аферама и разоткрвеном корупцијом и криминалом, у који су умешани и чланови Владе и он лично, Вучић прибегава производњи лажних вести, афера, инцидената и сукоба“, додаје се у саопштењу.