Прочитај ми чланак

СВИ ТРЕБA ДA СХВAТЕ КО ЈЕ БИО МОЈ ДЕДA: Исповест Марка, унукa Слободaнa Милошевићa

0

- Обично очекују да сам неко бахат и уображен. Веома ми је драго да неко ко прича са мном не зна ко сам пре него што ме упозна - наводи Марко, унук Слободана Милошевића

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Марко Милошевић је унук Слободана Милошевића, некадашњег председника Србије, који би, да је жив, јуче напунио 75 година. Марко са мајком Милицом живи у Пожаревцу, а јучерашњи дан је био повод да проговори о свему што је са породицом преживио последњих година.

 Маркова мајка Милица, Милошевићева снаја, каже да га је посећивала у Хагу до задњих дана, а да је са собом водила и сина Марка. Марко се присећа да му је деда у тим заточеничким данима донео једном приликом велики бели пано како би цртао.

– Био сам мали, сећам се цртежа, али не сећам се детаља. Знам да су биле коцке и кружићи – рекао је Марко за Aло о цртежу који је Милошевић касније окачио на зид своје затворске ћелије.

Милица каже да су им многи људи окренули леђа после 5. октобра, кад је Милошевић скинут са власти и додаје да је Ивица Дачић био све време уз њих. Његов син Лука дружи се са Марком.

– Лука је диван и прави друг. Веома је интелигентан и стално нас засмејава – рекао је Марко о Луки Дачићу, сину Ивице Дачица.

Марко наводи да никада није имао проблема са децом у Пожаревцу, где завршава средњу школу, због тога што је унук Слободана Милошевића. Aли истиче да је имао проблема са професорима у школи и то онима који су 2000. године изводили децу из школе.

– Ја се по природи увек трудим, а нисам сигуран да ли сам морао више да се трудим само због тога што сам унук Слободана Милошевића. Нисам сигуран да су за мене постојали други критеријуми – каже Марко, који ће после завршене средње школе студирати Правни факултет у Београду, мада би, како каже, волео да студира и софтверски инжењеринг и наглашава да не би волео да се бави политиком.

Рекао је и да људи имају предрасуде о њему пре него што га упознају.

– Обично очекују да сам неко бахат и уображен. Веома ми је драго да неко ко прича са мном не зна ко сам пре него што ме упозна – наводи Марко и каже да је недавно положио возачки испит, али да није повукао гене на оца што се тиче брзе вожње.

– Немам тркачке амбиције, безбедност је на првом месту кад је реч о вожњи – казао је унук Слободана Милошевића, који је имао само седам година када му је деда умро.

Марко каже да посећује оца када је на распусту.

– Своју полусестру волим. Ја сам старији од ње седам година – рекао је и додао да ће гласати за СПС с обзиром на то да пуни 18 година у јануару и стиче право гласа.

Волео би, каже, да га људи цене по томе што је он, а не по томе чији је унук или син и додаје да је поносан на недавну пресуду из Хага, којом се кривице ослобађа Слободан Милошевић.

– Поносан сам јер сам знао да није крив. И он је то знао. Драго ми је да сви схвате ко је био мој деда – закључио је.