Прочитај ми чланак

Сви ћорци инспектора Вучића: Од певачице до Веље Невоље

0

Председник Србије Александар Вучић недавно је најавио да ће објавити језиве снимке и информације о зверствима недавно ухапшеног вође навијача Вељка Беливука. Најављени четвртак је прошао, али се председник није огласио, па се поставља питање да ли је најава о зверствима осумњичених за најтежа кривична дела попут убиства и отмица била само још једна представа у низу, с обзиром да од председника нисмо још увек добили ни одговоре које је громогласно најављивао: ко је убица певачице Јелене Марјановић, који су трагови у случају решавања ликвидације адвоката Мише Огњановића, ни ко су убице Оливера Ивановића.

Иако је председник протеклих дана помпезно најављивао да ће јавност у четвртак видети сва зверства Беливукове групе, до тога ипак није дошло. Спекулисано се да ће гледаоци крај малих екрана имати прилику да виде одсецања глава, али и играње фудбала истим. Јасно је да би тиме била угрожена сама истрага која се води против Беливукове групе, међутим, то није спречило председника да зверства ипак најави.

“Благ израз сам искористио када сам најавио да ће људи бити шокирани. Мораћемо унапред да кажемо да сви склоне децу, због тога што ће да виде и чују. Видећете ко се све заклињао на верност убицама, на који начин и шта су све имали од њих”, рекао је Вучић.

Ипак, четвртак је прошао, јавност ипак ништа није видела.

Не треба занемарити чињеницу да ово није први пут да председник има помпезне најаве везане за случајеве који се налазе под будним оком јавности. Тако је председник Вучић својевремено најављивао и да ће убица певачице Јелене Марјановић бити ухапшен, међутим, то нисмо дочекали.

“Оно што могу да кажем је да ће убица бити ухапшен у наредних 48 сати”, рекао је Вучић тог априла 2016. године.

Супруг убијене певачице Зоран Марјановић, коме се тек суди за злочин, приведен је годину дана касније. Поставља се и питање да ли је Вучић мислио на Марјановића или је, пак, својим тадашњим најавама само покушао да скрене пажњу са неких битних тема за грађане Србије.

“Имамо име, чекамо материјалне доказе”

Са друге стране, Вучић се својевремено бавио и случајем убиства политичара Оливера Ивановића, који је ликвидиран 16. јануара 2018. године у Косовској Митровици.

Председник државе је јула 2019., односно неколико месеци од злочина, изјавио да службе имају име убице Ивановића.

“Мислимо да имамо име убице, извршиоца. Албанци га немају, појма немају (…) Ми се трудимо да дођемо до материјалних доказа и да изађемо у јавност. То што су мислили да ће да неко у Београду то да заташкава, то неће успети”, рекао је он тада.

Ипак, прошли су месеци, године, да би јануара 2021. јавност чула још једну најаву.

“Комплетну слику оних који би имали мотив и који би били умешани у такав језив злочин наше службе, не од јуче, већ неколико месеци имају”, рекао је Вучић.

Подсетимо, због убиства Ивановића већ се суди криминалној групи, а интересантно је и да је управо Вучић, једно од лица које се сумњичи да је организовао поменуту групу, Милана Радоичића, правдао у медијима говорећи да са злочином нема везе.

Убиство Мише Огњановића

Злочин који је, такође, узнемирио јавност јесте убиство адвоката Драгослава Мише Огњановића, који је ликвидиран недалеко од свог стана на Новом Београду, јула 2018. године.

Само дан касније Вучић је рекао да постоје неки трагови, међутим, Србија ни три године касније нема никаве информације о злочину.

„Мислим да одређене трагове имамо, имамо више трагова него у случају убиства кума господина Бојовића, које је за нас врло тешко. Не могу да кажем да је убиство решено, али имамо некаквих трагова”, рекао је Вучић.

Ипак, неколико година касније имамо следеће ситуацију – нема осумњичених, нема ухапшених, а надлежни органи истичу да је истрага у току.

“Комплетни идиоти” без последица

Морамо да поменемо и да, ни дан данас, грађани Србије не знају ко су “комплетни идиоти”, који су рушили објекте у Херцеговачкој улици.

Случај бесправног рушења неколико објеката у Херцеговачкој улици у београдском кварту Савамала, ни након пет године није званично расветљен, а више особа, које су у ноћи између 24. и 25. априла 2016., маскиране фантомака, багерима сравниле са земљом све што се налазило на путу изградње мегаломанског пројекта “Београд на води “, до данас нису идентификоване.

Па тако истраге против “фантома”, који су у сред ноћи, кршећи све законе, упали на овај простор, рушили, тукли и везивали људе, нема. Поменута лица је председник Вучић најпре ословио “комплетним идиотима”, да би недуго након тога изјавио и да је несумњиво да су органи градске власти у Београду одговорни за рушење објеката у Савамали.