Прочитај ми чланак

Сутра завршне речи у поступку рехабилитације Драгољуба Драже Михаиловића

0

cica-Draza

У Вишем суду у Београду сутра би требало да буде настављен поступак за рехабилитацију вође четничког покрета у Другом светском рату Драгољуба Драже Михаиловића током које ће бити изнете завршне речи, док ће одлука бити саопштена 14. маја.

На прошлом рочишту представљени су писани докази међу којима су стенографске белешке са суђења, дописи влада Велике Британије и САД, као и извештаји Државне комисије за откривање тајних гробница.

Заступник подносилаца захтева за рехабилитацију Михаиловића, адвокат Зоран Живановић рекао је тада да очекује да ће бити донет акт о рехабилитацији.

„Очекујем да ће бити усвојен захтев за рехабилитацију на основу изведених свих писаних доказа, сведока и вештака који су говорили у прилог томе“, истакао је он.

Захтев за рехабилитацију Михаиловића су 2006. године поднели његов унук Војислав Михаиловић, професори Правног факултета Универзитета у Београду Смиља Аврамов и Коста Чавошки, Српски либерални савет и Удружење Југословенске војске у отаџбини.

Захтевом је затражено поништење пресуде од 15. јула 1946. године којом је Михаиловић осуђен на смрт због колаборације с нацистичким окупаторима и којом су му одузета сва грађанска права. Поступак за рехабилитацију почео је 16. септембра 2010. године, али је у два наврата дошло до застоја у процесу.

Први пут се чекало утврђивање дана стрељања Михаиловића, а други пут јер је Савез антифашиста Србије поднео кривичне пријаве против два сведока због лажног сведочења.

Решењем Првог основног суда у Београду је као датум Михаиловићеве смрти утврђен 17. јул 1946. године.

(Танјуг)