Прочитај ми чланак

Шутановац: Пајтићеве теме нису приоритет

0

АКО постанем председник Демократске странке инсистираћу на крупним организационим и програмским променама, а циљ ми је да привучемо нове квалитетне људе и да се у нашу кућу врате многи који су нас напустили.

То је, за „Новости“, рекао кандидат за лидера ДС Драган Шутановац.

* Значи ли то да подржавате Пајтићеву идеју да поново уђете у савезништво и са Тадићем који вас је напустио?

– Кад кажем да ћу тежити да нам се врате они који су у једном тренутку посумњали у пут и снагу ДС, не мислим ни на кога конкретно. Што се тиче предлога за унију са Тадићем и осталим странкама, спреман сам да чујем све аргументе за тај предлог без наметања решења. Прихватићу одлуку већине.

* Како оцењујете предлог садашњег лидера да ДС треба да заступа улазак Србије у НАТО и истополне бракове?

– То нису приоритетне теме за Србију. Сматрам да је аустријски модел односа са НАТО у овом тренутку реалнији за нашу земљу. А за ЛГБТ заједницу требало би, као први корак, увести институт цивилне регистрације.

* Шта су онда ваше програмске промене које припремате?

– Странка мора да промовише јасну и недвосмислену евроатлантску политику. Дакле, реформе и Србије и ДС по европском моделу уз чвршће односе са Америком. Наравно, уз заштиту наших интереса и на Истоку. То је најбоље опредељење Србије кроз векове. Унутар ДС, потребно је јаче учешће локалних одбора у креирању страначке политике и њихова већа аутономија у доношењу локалних одлука.

ОСТАЈАО САМ И ПОСЛЕ ПОРАЗА

* ПРЕТЕ ли ДС нови расколи после страначких избора?

– Годинама сам и побеђивао и губио у ДС и никад нисам помишљао да изађем из странке. Верујем да тако размишљају и противкандидати.