Прочитај ми чланак

ШУТАНОВАЦ: Чланство у НАТО у интересу грађана, зашто да будемо Куба у региону?

0

Бивши министар одбране и некадашњи председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је за Н1 да подржава чланство Србије у НАТО савезу, не зато што је неки загрижени "натовац", већ зато што сматра да је то у економском и безбедносном интересу државе.

Шутановац је недавно у Црној Гори изјавио да је Србија на репу региона у економском и безбедносном смислу, јер не прихвата реалност и потребу уласка у НАТО.

Појашњавајући своју изјаву, Шутановац је у Дану уживо ТВ Н1 подсетио да су источноевропске државе које су постла чланице НАТО и ЕУ, „економски експлодирале“.

„Најбољи пример је Румунија која је традиционално била иза Југославије, а данас је лидер у региону“, указао је бивши министар, истичући да људи погрешно мисле да је он неки загрижени „натовац“ који воли силу.

Србија, како је рекао, може да буде пријатељска настројена и према Истоку и према Запад, али према његовом мишљењу, мора да види шта је интерес грађана.

„Ако су све земље у окружемњу у ЕУ и НАТО, зашто ми да будемо Куба у региону? И то мислим на ону стару Кубу. Или да кажемо: ‘где су наше комшије, ту смо и ми'“, рекао је Шутановац, уз оцену да би чланство Србије у Алијанси допринело стабилности региона и ратови се више не би помињали на насловним странама таблоида, јер чланице НАТО никада нису ратовале једне против других.

Шутановцу је недавно додељена награда Форума за безбедност и демократију за реформе у области безбедности и одбране. Као историјске реформе у време свог мандата, издвојио је професионализацију војске и формирање Универзитета одбране.

„Нажалост, наша реформа је 2012. стала. Процес професионализације требало је да се настави стварањем активне резерве од више десетина хиљада младих који би се добровољно пријавили“, навео је он.

Као једину добру ствар данас види набавку нове опреме коју, како је рекао, у време свог мандата није могао да спроведе због економске кризе. Међутим, када је реч о стању међу кадровима, Шутановац је навео да је оно јако лоше, ии да је одзив и за добровољно служење војног рока и за Војну академију, катастрофалан.

„Ништа се добро није десило у Србији без ДС-а“

Шутановац је и даље члан Главног одбора Демократске странке, иако се јавно не бави политиком. Осврнуо се, међутим, на поновно уједињење демократа, истичући да је реч о иницијативи коју апсолутно подржава, будући да је веома емотивно доживео расцеп странке 2012. године.

„Ма колико људи били љути на ДС, ништа се добро није десило у Србији без ДС“, казао је Шутановац.

На питање види ли себе опет на челу странке, Шутановац је одговорио одречно, али је поручио да ће увек бити ту да помогне саветима и искуством.

Говорићи о седници парламента о Косову на којој ће председник Александар Вучић изнети свој извештај, Шутановац је рекао да му је жао што опозиција неће бити ту да изнесе своје предлоге, али за бојкот криви власт која је, како је рекао, већ седам година избегава сваки дијалог и спроводи већинску вољу без уважавања мишљења мањине.

Мишљења је и да грађани од опозиције не очекују само пуко противљење Вучићевим одлукама, већ да желе да чују решења за важна питања попут Косова или Устава.

Казао је да му је жао што Фолксваген неће отворити фабрику у Србији, и да не треба да се радујемо када Берлински процес не прође добро зато што је Вучић прошао лоше, јер се, како је истакао, ту не ради о Вучићу, него о Србији.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!