Прочитај ми чланак

СУНОВРАТ: Шта је обележило рад Скупштине у 2018. години?

0

Кршење парламентарних процедура и злоупотребе Пословника обележили су 2018. годину у којој су посланици изгласали 218 закона од чега 103 по хитном поступку.

Амандмани “са посебним освртом” и обједињавање расправе у начелу за велики број тачака дневног реда који нису међусобно повезане и по области сличне постали су саставни део сваке седнице. На тај начин је време за расправу о законима сведено на минимум.

Фото: Србин.инфо

Почетак године обележили су избори у Београду, а међу посланицима се повела полемика зашто нема скупштинских заседања. Док је потпредседник Народне скупштине и посланик СНС-а Верољуб Арсић истицао да заседања нема јер нико није поднео захтев да се ванредна седница одржи, посланици опозиционих партија су упозоравали да на тај начин владајућа странка спречава да се у јавности говори о “неугодним питањима” у предизборној кампањи.

Прва седница у 2018. години одржана је на почетку редовног заседања – у марту. Тад су посланици усвојили и препоруку Агенције за борбу против корупције да се разреши генерална секретарка Светислава Булајић због злоупотребе службене дужности. Нови генерални секретар који би заменио Светиславу Булајић, до краја године, није именован.

Сукоби међу посланицима кулминирали су нападима радикала на посланицу ДС-а Александру Јерков, јер је на седници питала кад ће бити одузет мандат Војиславу Шешељу зато што је осуђени ратни злочинац. Подсетимо да је Механизам за међународне кривичне судове правноснажно осудио Војислава Шешеља на 10 година затвора.

С обзиром на то да је тада актуелни министар финансија Душан Вујовић поднео оставку, посланци су у мају изабрали Синишу Малог за новог министра финансија. Иако су посланици, али и многе јавне личности указивали на све афере у којима је Синиша Мали укључен, то није била препрека за постављање Малог за министра.

Непоштовање процедура и злоупотреба Пословника настављено је и током ванредних седница. Иако је усвојен велики број закона, посланици су више времена провели хвалећи Владу и председника, расправљајући о Мехи Омеровићу и међусобним вређањима.

Друго редовно заседање није било ништа другачије. Посланици су на брзину усвојили неколико важних закона, као што су Закон о лобирању, Закон о бесплатној правној помоћи, Закон о заштити података о личности… Стручна јавност и невладине организације упозоравали су на то да су нека од предложених решења лоша, али о овим законима није вођена расправа у појединостима. Свеобухватна расправа није вођена чак ни о најважнијем закону у држави – Закону о буџету за 2019. годину.

Ако посматрамо 2018. годину, јасно је да Народна скупштина не врши ниједно од својих задужења и да даљи тренд нарушавања правила и процедура није ни могућ.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!