Прочитај ми чланак

Сукоб Дачић – Вучић ушао у опасну зону

0

Оперативни подаци полиције у вези са узаврелом „афером Шарић“ подстакли су отворене сукобе и замршене интриге у Влади Србије, који би чак могли да доведу и до ванредних парламентарних избора!

Објављивање података МУП о наводним контактима премијера Ивице Дачића са члановима Шарићевог клана напунило је „барутом“ односе у владајућој коалицији, која је упала у најтежу кризу од формирања кабинета 27. Јула прошле године.

Према нашим информацијама, обзнањивање поверљивих информација Управе криминалистичке полиције практично је покидало везе између две кључне фигуре у извршној власти – премијера Дачића и првог потпредседника Александра Вучића. Врло брзо све ће изаћи на чистац: или Србија опет иде на биралишта, или ће велики политички пожар у Немањиној бити угашен.

Како преносе извори „Новости“, Дачић и Вучић срели су се у петак увече и тада је дошло можда и до кључног разилажења. Формално, прича се повела око избора директора полиције, али се испоставило да они имају различита виђења када је у питању наставак борбе против корупције.

Конкретно, Вучић је Дачићу поручио да се морају привести крају све започете истраге о контактима високих функционера МУП са члановима Шарићевог клана, као и да ”афера Галеника” коначно мора да добије епилог. И ту је дошло до тачке пуцања, јер је премијер оптужио појединце из врха полиције да му раде иза леђа.

Вучић је јасно ставио до знања да је ова влада много боља од претходне, али да није спреман да крши принципе због који се окупила.

Из тог нимало пријатног разговора изродио се нови политички трилер који ће, по свему судећи, да подигне адреналин у партијским штабовима. Зато су у суботу страначки салони почели да брује о превременим иборима.

„Новостима“ је потврђено да ће то бити и тема на седници Председништва СНС, која би требало да се одржи у понедељак.

Према нашим информацијама, напредњаци не желе да се у јавности створи утисак да су они срушили владу, свесни да су тренутно убедљиво најјача партија и уверавају нас да они неће први повлачити такав потез. Али, понављају и да неће одступити од циља да у борби против корупције не буде заштићених.

Политичком чаршијом у суботу је почео да кружи и изборни календар. Према тим спекулацијама ванредни избори биће сигурно у априлу, ако Србији у марту не стигну јаки сигнали из ЕУ да ће у јуну добити датум за почетак преговора.

Ако, пак, Брисел преломи да Београду одобри преговоре, садашња владајућа већина одржала би се до септембра, када би се ишло на ванредно гласање. Ипак, процењује се да ће ови рокови зависити и од тога какве ће вести Вучић крајем месеца да донесе из Берлина, где ће са кључним људима из кабинета Ангеле Меркел разговарати о наставку нашег европског пута.

 

(Вечерње новости)