Прочитај ми чланак

Суд стао на страну ДЈБ, Вучић није успео да спроведе свој план на изборима (ВИДЕО)

0

Лидер покрета Доста је било Саша Радуловић изјавио је данас да су "избори оборени на 2.700, односно на једној трећини бирачких места", као и да је захваљујући контроли ДЈБ спречен покушај власти да угура "све сателитске опозиционе странке у парламент".

Радуловић је на конференцији за новинаре у Народној скупштини, у четвртак 2. јула, рекао да је Републичка изборна комисија (РИК) „поред тога док је покушавала да намести изборе и записнике пропустила рок од 96 сати да прогласи резултате изборе на оним бирачким местима на којима су избори завршени“, односно за које није било приговора.

„Ако не објавите резултате у року од 96 сати избори нису успели и морају да се распишу нови“, казао је Радуловић и додао да је тај покрет „јуче поднео извештај Савету Европе у коме су описали тачно шта се десило на изборима у Србији“.

Радуловић је подсетио да је ДЈБ 22. јуна поднео 2.700 приговора које је РИК у року од 48 сати, без образложења, одбила, након чега се ДЈБ обратио Управном суду, који је, како је навео „почео да обара једно по једно решење РИК-а“ на одбијање приговора ДЈБ.

Он је подсетио да су се приговори ДЈБ односили на то да садрзај џакова са изборним листићима не одговара садрзају записника, и да су то „доказали у четири џака“, као и да су се „записници попуњавали по унапред предвиђеном сценарију“.

„Кад Управни суд поништи решење РИК-а то је као да тај приговор није ни био. РИК не може да доноси решења, мора да поништи изборе. Јасно је да избори нису успели, односно да ће морати бити поновљени“, рекао је Радуловић и додао да је РИК одбио да ДЈБ уручи лично нова ресења која је донео, након одлуке Управног суда, уз образложење да су „послата поштом“.

Он је навео да је ДЈБ 21. јуна контролисала изборе на четвртини бирачких места и да је на том узорку „утврдила резултат тако да власт није имала куд него да поштује тај узорак“.

„Контролом бирачких места показали смо да можете да оборите намере власти у потпуности“, казао је Радуловић.

Како је навео, избори су јуче поновљени на 234 бирачка места што „нема никакве везе са приговорима ДЈБ“, већ је било очигледно да су лоше били попуњени записници, „а РИК контролише само записнике“.

Радуловић је рекао да је ДЈБ на поновљеном гласању имала контролоре на 46 бирачких места, а да су на два утврђене „огромне неправилности“, односно да је у време одсуства њиховог контролора на пола сата „било додато 200 листића“ као да је наводно толико људи гласало, „али није било потписа“.

„Потписа није било, очигледно су намеравали да потписе додају накнадно. ПОКС је на том месту добио 105 гласова. Једва чекамо да се објаве сви записници. Суштина свега је да је власт покушала да угура велики број листа у скупстину а ДЈБ је то спречио“, казао је Радуловић.

Како је Радуловић навео „да се изашло на ове изборе и да је извршена озбиљна контрола свих бирачких места, власт би изгубила изборе“ и додао да ће „ДЈБ користити сва правна средства да обори ове изборе“ док је колегама из опозиције поручио „ако не желите да помогнете, немојте да одмажете“.