Прочитај ми чланак

СТВАРНО ЈЕ ДОСТА Ко има користи од међусобних напада Двери и Доста је било?

0

Претходну недељу, између осталог, је обележио и мини-рат саопштењима две суверенистичке странке - Двери и Доста је било.

У најкраћем, Саша Радуловић и покрет Доста је било су замерили Бошку Обрадовићу и Дверима што се још 17. марта нису придружили посланицима ДЈБ у одбрани Устава због државног удара у режији Александра Вучића. С друге стране, Двери су одговориле да су за разлику од ДЈБ већ 20 година на путу суверенизма и против глобалиста, као и да је Радуловић 2013. године ћутао када је влада Ивице Дачића и Александра Вучића потписала противуставни и издајнички Бриселски споразум.

И шта сад? У праву су и једни и други. Касно „паљење“ Двери и „ружна прошлост“ ДЈБ јесу за критику, али је потпуно сулудо да ионако малобројне суверенистичке странке у Србији, време и енергију троше на међусобна препуцавања.

Неко би рекао да „гађају“ сличну циљну групу и јуре рејтинг. У овом тренутку, када уопште и не постоје избори већ само Вучићева фарса, када заправо у потпуном медијском мраку ни не постоји политичка сцена, овакви мотиви били би најблаже речено – суманути.

Не мора опозиција да буде у једној колони, али би све разлике требало да остави по страни док се не избори за колико-толико нормалне изборе. Ко је вера, а ко невера – биће прилике за доказивање.

Овако, отровне стреле се одапињу на погрешну адресу, а то код слободољубивог народа Србије изазива мучнину у желуцу. Неће ни допринети окончању издајничког и диктаторског режима. Од таквих саопштења, корист има само Александар Вучић. Стварно је доста.

У НАСТАВКУ ПРОЧИТАЈТЕ САОПШТЕЊА ДВЕРИ И ДОСТА ЈЕ БИЛО, КОЈА СУ ОБЈАВЉЕНА ПОСЛЕ ЈАВНЕ КРИТИКЕ САШЕ РАДУЛОВИЋА НА РАЧУН БОШКА ОБРАДОВИЋА И ДВЕРИ:

Где је био Саша Радуловић када је Влада Србије кршила Устав и потписала антиуставни Бриселски споразум 2013. године?

Поздрављамо модерни долазак колега из ДЈБ на позиције антиглобализма и суверенизма у последње време пошто то није била њихова идеологија приликом уласка у политику. То је једина исправна национална политика и радујемо се ширењу суверенистичког фронта.

Не сећамо се да је неко из Двери замерао Саши Радуловићу министарско учешће у издајничкој и колонијалној влади Ивице Дачића и Александра Вучића која је срушила Устав Србије и потписала антиуставни Бриселски споразум 2013. године, нити га питао где је тада био, а имало би основа за то. Од када је прешао у опозицију сматрали смо да је одабрао праву страну и да смо сада сарадници на општем добру. Једни смо од ретких који смо увек и у Народној скупштини и мимо ње имали коректан однос са колегама из ДЈБ, па и искуство заједничке сарадње на градским изборима у Београду. Зато не разумемо најновије хистеричне нападе на Двери из редова ДЈБ. Сматрамо да би требало да покажу мало више поштовања за све оне који неке од њихових новопронађених патриотских идеја заступају више од 20 година.

Непрестано понављање напада на председника Двери Бошка Обрадовића који ових дана стижу са званичних адреса ДЈБ није нам јасно. Уз Сашу Радуловића, народни посланик Бошко Обрадовић био је међу првима у нашој јавности који је увођење ванредног стања назвао противуставним и дигао глас против укидања Народне скупштине (видети више видео обраћања у емисији „МОЈ СТАВ: ОБРАДОВИЋ“ или његов текст још од 22. марта, као и низ саопштења Правног тима на челу са адвокатом Мајом Митић на сајту Двери. Зашто сада оркестриран талас критика и све безобразнијих напада и клевета ДЈБ усмерава управо према Дверима и Бошку Обрадовићу? Ако је разлог томе повратак у политички живот, тражење медијског простора и нових бирача од стране новог/старог председника ДЈБ сматрамо да за то има и других и коректнијих начина од напада на најближе опозиционе колеге и сараднике, али можемо да поднесемо и овај мање частан. Ако ће ДЈБ нешто у свему овоме у овом тренутку да профитира – нека им је са срећом! Разумемо да би волели да буду „тата“ свима, али то просто није реално а и доста је било.

Имамо много више сличности него разлика јер спадамо у антисистемске политичке организације и делимо одређене заједничке идеје о промени комплетног политичког система у Србији. По том основу пре треба да сарађујемо него да се сукобимо, али ДЈБ је изабрао ово друго. Ми у томе нећемо учествовати јер сматрамо да имамо истог противника и треба да се посветимо заједничкој борби против ове ненормалне власти, а не трвењима у опозицији.

Зато и пишемо ово јавно и искрено обраћање да би наш став сви знали. Не бисмо волели да Саша Радуловић заличи на Александра Вучића у чијој је Влади био и крене неким суманутим путем личних напада и обрачуна међу нама. То нам није потребно. Толико, и ни реч више убудуће – до слома актуелне власти, а онда у слободној Србији можемо да се расправљамо и сучељавамо наше политичке програме и стилове до миле воље.

Инфослужба Двери

ДЈБ: Одговор колегама из Двери

Драге колеге,

Захваљујемо на вашем отвореном и искреном писму те, као што је то и ред, хитро отписујемо. Захваљујемо и што сте нам отворили могућност да јавност Србије упознамо са свим догађајима од тренутка противуставно проглашеног ванредног стања 15. марта па до данас.

Не знамо да ли разумете, драге колеге, да сте својим ћутањем и свим што сте радили од 15. марта до данас, осим што сте погазили заклетву коју сте положили као народни посланици, ишли на руку Александру Вучићу и да сте му дали покриће да оствари све што је планирао. Док је сакупљао потписе, Вучић је говорио да је вирус смешан. Ви сте заједно са целим СзС говорили да је вирус страшан и тражили ванредно стање и драконске мере. Онда вас је Вучић “послушао” и увео те драконске мере које сте сами тражили, које су непотребне и које уништавају домаћу привреду и грађане Србије. Чак сте носили и потпуно непотребне маске и помогли Вучићу у његовој сценографији застрашивања људи. Не знамо да ли знате драге колеге да је чак и СЗО казао да маске за грађане нису потребне. Потребне су за медицинско особље. Својим ћутањем сте дозволили да власт затвори здраве људе у кућни притвор, а да у исто време не сачува старе и болесне.

Од самог уласка и ДЈБ и Двери у Народну скупштину 2016. године, не постоји период у коме је јавност више гледала у своје народне представнике у Скупштини Србије с очекивањем да заштите њене интересе док диктаторска власт СНС-а крши Устав и отима надлежности Народне скупштине како би могла паушално да укида права и слободе грађана, него што је то период од 15. марта до данас.

С великим жаљењем морамо да констатујемо да су важност тог тренутка, важност заштите народне суверености, као и та велика очекивања грађана Србије, лидерима СзС политичког блока коме Двери припадају – потпуно промакли. ДЈБ је дао све од себе да све остале опозиционе лидере тргне из обамрлости у коју су упали због страха од могућности пада рејтинга због неизвесности даљег тока епидемије корона вируса, јер нам је било јасно да вас је тај страх толико паралисао да сте заборавили на заклетву коју су ваши народни посланици положили 3. јуна 2016. године. Веровали смо да је заједничка одбрана Устава могућа, јер одбрана од диктатуре превазилази све идеолошке разлике, а договором о заједничком бојкоту унапред намештених избора, што је још једна тема која превазилази иделошке разлике, већ смо доказали да у таквим ситуацијама договор није немогућ.

Чим је противуставно суспендована Народна скупштина, и чим су јој на силу отете надлежности, и ваш лидер је, баш као и лидери Демократске странке, Странке слободе и правде, Народне странке и Покрета слободних грађана, примио лични позив од лидера ДЈБ, Саше Радуловића, да сви заједно станемо у одбрану Устава Републике Србије. Мало је рећи да смо у ДЈБ сви остали потпуно запањени вашим заједничким ставом да „није сад време да се прича о Уставу“.

У покушају да вас охрабримо да заштити уставног поретка у земљи ипак дате предност над страхом да би вам рејтинг можда могао пасти због неизвесног даљег тока епидемије, 18. марта упутили смо вам свима и јавни позив да нам се ваши, али и сви остали народни посланици, придруже у Народној скупштини и да заједнички потпишемо захтев Маји Гојковић за хитним сазивањем седнице Народне скупштине, како би се функционисање државе вратило у уставне оквире. Док су народни посланици свих опозиционих странака које припадају СзС политичком блоку остали неми и на тај наш позив, пет самосталних посланика је 23. марта обавило своју дужност према грађанима Србије, као што су то учинила и три народна посланика ДЈБ. Лидер ваше странке се у то доба грађанима обраћао из свог дома у Чачку, као и текстовима. Наше позиве на одбрану Устава називао је „политиком и опозиционим радом против власти“, успут позивајући на поштовање суманутих мера затварања здравих грађана у кућни притвор, јер то тако саветују партијски лекари СНС-а.

Две недеље након што је уведено противуставно ванредно стање – надајући се да је међу челницима СзС у међувремену можда попустио страх од пада рејтинга због неизвесности даљег тока епидемије, јер је постало много очигледније да власт манипулише страхом грађана како би им наметала неразумне мере – ДЈБ вам је упутила последњи јавни позив 30. марта да нам се придружите у борби за заштиту Устава и народне суверености.

Поново сте сви остали неми. И поново смо у ДЈБ сви остали не само запањени таквим изостанком реакције, већ и дубоко разочарани. Још тада смо слутили, а сада смо у вашем отвореном писму за то добили и потврду, да одлуку о одбијању наших многобројних позива нисте донели зато што се слажете или не слажете са оним на шта вас позивамо, већ искључиво водећи рачуна о томе да пристанком случајно не завршите у улози следбеника, а не лидера (цитирамо део вашег писма: „Разумемо да би (ДЈБ) волели да буду тата свима“). Поражавајуће је то што не схватате да је у ситуацији државног удара једини „тата“ свима – Отаџбина Србија.

Ту се, међутим, наше разочарање у лидере СзС опозиције не завршава – а признајемо да је разочарање највеће управо у случају Двери, које се макар декларативно залажу за суверенистичку политику, иако су део глобалистичког политичког блока СзС. Учешће вашег лидера, заједно са осталим лидерима СзС и ПСГ, у костимираној представи СНС-а с маскама након што је седница Народне скупштине коначно заказана 28. априла, као и срамни покушаји да се представите као борци за заштиту уставног поретка након што сте пре тога током 44 дана безочно издали очекивања грађана и заклетву коју сте у Скупштини положили, представља најгору врсту лицемерја. Не приличи вам, драге наше колеге из Двери, да се китите туђим перјем, нарочито након што сте отперјали све наше позиве да заједно бранимо уставни поредак у Србији.

Уместо што се уздате у то да ће вам пропагандна гласила глобалистичког СзС блока коме припадате, а која потпуно игноришу све активности ДЈБ, опрати срамоту због четрдесетчетвородневног нечињења, искрени савет ДЈБ вам је да се извините грађанима Србије. Грађани ће вам можда и опростити, јер – хришћански је праштати, ако се искрено покајете.

Искрено се надамо да ћете скупити храбрости да пред грађанима Србије преузмете одговорност за грешку коју сте направили, јер грешити је људски. И ДЈБ се грађанима извинио након председничких избора 2017. године, што су они веома ценили. Тако бисте грађанима показали да их поштујете. Уверени смо да би ваше извињење наишло на разумевање, чиме би се поново отворила врата за могућност евентуалне будуће сарадње.

У нади да ћете разумети да је наше инсистирање на вашем извињењу грађанима Србије црвена линија преко које ДЈБ не може да пређе, срдачно вас поздрављамо.

ДЈБ тим за комуникације с јавношћу