Прочитај ми чланак

Студенти: Протести или тужбе ако нам не смање школарине

0

Уколико не буде усвојен захтев за смањење школарине од 30 одсто за наредну факултетску годину, студенти из тима "Крени-промени" покренуће или протесте или масовне тужбе против факултета, каже представник те иницијативе Никола Арсенић.

Он је за “Дан уживо” ТВ Н1 рекао да ће ако се студенти определе за подношење тужби, њима бити омогућена и бесплатна правна помоћ да то учине.

Foto: N1

Арсенић каже да током пандемије студентима на већини факултета није приуштен обавезни законски фонд од 600 часова.

“То није испуњено, а са друге стране имате две уговорне стране – ако једна плати услугу и не добије је, очигледно је да је уговор прекршен. То је неосновано богаћење и биће тужени за то”, рекао је Арсенић.

Он је додао да се школарине које студенти плаћају разликују од факултета до факултета и да се крећу распону од 50.000 – 60. 000 динара, па до 3.400 евра за програме на страним језицима.

На Електротехничком факултету, каже, цена је 240.000 динара на софтверском инжењерству.

Арсенић истиче и да је на неким факултетима током корона кризе порасла и цена пријаве испита.

Нагласио је да је захтев да школарине буду смањене за 30 одсто изнет на основу упоредне анализе која је урађена средином маја и да се касни са решењем проблема.

Истиче да је смањење од 30 одсто фер, поготово у новој ситуацији пандемије.

Када се прешло на онлине наставу, каже, то је било прилично незгодно, студенти су морали да уђу у нови систем, а имали су неквалитетну наставу.

“ПДФ настава није онлине поредавање”, каже Арсенић и додаје да, су са друге стране студенти и родитељи имали веће трошкове због корона кризе, а део родитеља је у њој и остао без посла.

Он је нагласио да има утисак да тренутно надлежни, ректорат и Министарство просвете пребацују одговорност на факултете и додао да држава мора да учествује у решавању проблема, што до сада није учинила.

“Да ли су последњи на листи студенти и образовање?”, запитао је Арсенић.