Прочитај ми чланак

Строго поверљиво: Део опозиције има посебан софтвер за бројање гласова 17. децембр

0

Портпаролка Народног покрета Србије, чији је лидер Мирослав Алексић, Невена Јовановић потврдила је да постоји софтвер, и то не један него два, али није знала да објасни како он функционише

Према писању портала „Дојче веле“ на српском, „Народна странка, као и листа ‘Србија против насиља’, а и још неке, припремају свој репрезентативни узорак и софтвере помоћу којих ће имати сопствене резултате“ гласања.

„На изборима прошле године та ствар је неславно пропала, јер софтвер опозиције – није радио“, подсећају са портала немачког државног медија.

Трагом ове информације позвали смо функционере поменутих политичких опција, како бисмо добили одговоре о техничком аспекту софтвера: Какав је, како функционише, ко га је креирао и колико је прецизан.

Када је у питању колација „Србија против насиља“, са истим питањем контактирали смо Мирослава Алексића, Маринику Тепић, Радомира Лазовића, Зорана Лутовца, Павла Грбовића, Добрицу Веселиновића и Борка Стефановића.

Стефановић се једини одмах јавио и љубазно нам се захвалио на интересовању уз објашњење да не би да коментарише оно у шта није довољно упућен.

Портпаролка Алексићевог Народног покрета Србије, Невена Јовановић, невољно је потврдила да овакав софтвер постоји, и то не један него два, али ни она није знала да објасни како функционишу.

Један од лидера коалиције „Србија против насиља“ и члан Зелено-левог фронта Добрица Веселиновић једини је из ове коалиције, делимично, одговорио на наше питање. Веселиновић наводи да ће њихова коалиција „кроз неколико процеса пратити изборне активности“.

„Циљ нам је да што више грађана изађе на бирачка места и да неометано и достојанствено испуни своју грађанску дужност. Наши људи на бирачким местима ће пратити ситуацију и алармирати уколико дође до повреда изборног процеса“, наводи Веселиновић, додајући:

„Што се тиче пребројавања гласова, водићемо рачуна да сваки глас буде пребројан и да резултати буду валидни, у том процесу, као и, претпостављам, све остале коалиције, користимо технолошко комуникацијска решења која доприносе ефикасности и поузданости процеса.“

Нас је, међутим, занимало како софтвер функционише, ко га је креирао и да ли су сигурни да ће ове године, ипак, радити. О техничким детаљима софтвера није било речи у одговору на наше питање.

Народна странка: Верујемо својим контролорима

На прошлогодишњим изборима коалиција „Уједињени за победу Србије“, у којој су били део садашње листе „Србија против насиља“ и Народна странка, имала је софтвер који на дан избора није радио.

Генерални секретар и портпарол Народне странке Стефан Јовановић каже за РТ Балкан да они не користе софтвере.

„Верујем да је то софтвер о којем је било речи и прошле године, када смо са њима били у коалицији. Тада није радио на дан избора, можда су у протеклих годину дана успели да га оспособе“, наводи Јовановић.

Према Јовановићевим речима, Народна странка има добру страначку инфраструктуру широм Србије, а њихови контролори јављаће резултате на основу којих се очекује да много пре поноћи изађу у јавност.

„Ми ћемо пратити изборе на основу нашег репрезентативног узорка, уз пуно поверење у чланове бирачког одбора који ће нам јављати резултате одмах након потписивања записника“, указује генерални секретар Народне странке.

Он објашњава да је њихов репрезентативни узорак отприлике 500 бирачких места која се понашају увек исто од избора до избора, и њихов резултат се поклапа са коначним, такође са мањим одступањима. Све је, каже Јовановић, у складу са статистичким методолошким стандардима.

„Посебна пажња се обраћа на бирачка места која су по свим истраживањима репрезентативна и на основу тога очекујемо да имамо резултате релативно рано, прве процене очекујемо око 22 сата“, поручује Јовановић.

Генерални секретар Народне странке наглашава још једном да они самостално прате своје резултате, без софтвера и да писање портала „Дојче веле“ није тачно.

Када је у питању прошлогодишња верзија софтвера, Јовановић за РТ Балкан каже да се ради о апликацији за мобилни телефон. Систем рада је био такав да се фотографишу записници и слике пошаљу у апликацију, како би се резултати што пре нашли у изборном штабу коалиције.

Како су ове године осмислили софтвере и да ли су отклонили евентуалне недостатке који су прошле године онемогућили рад апликације, из „Србије против насиља“ није нам објашњено. Софтвери су, практично, под ознаком „строго поверљиво“.

Остаје да видимо да ли ће „жива сила“ – контролори на бирачким местима бити ажурнији и прецизнији од „вештачке интелигенције“, или ће она, и овај пут заказати.