Прочитај ми чланак

СТОЈИЉКОВИЋ (ПРЕДСТАВНИК СРБА): У Македонији се спроводи обојена револуција

0

Председседник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стојиљковић постизборну ситуацију у Македонији описује као “обојену револуцију”. У разговору за емисију Инсајдер без ограничења: Македонски сценарио Стојиљковић каже да се прибегло “правном насиљу у избору председника Парламента” и да ће нова влада СДСМ-а и албанских партија бити формирана без обзира на то да ли ће председник Иванов формално дати мандат Зорану Заеву.

Као кључне кривце за околности у којима се нашла Македонија Стојиљковић именује Европску унију и САД.

“Кључно је питање зашто сада та међународна заједница, која је креатор свих тих демократских правила, руши сва та демократска правила и примењује, да употребим благу реч, недемократски метод за смену власти”, оцењује Стојиљковић.

На питање о одговорности за насиље у Парламенту 27. априла, Стојиљковић каже да треба сагледати ширу слику и да су инциденти у Собрању највише штете нанели највећој македонској партији ВМРО-ДПМНЕ.

“Зашто би ВМРО, који је био у том тренутку у политичкој и дипломатској предности, сам себи пуцао у колена?”, пита председник партије која заступа Србе у Македонији.

Иван Стојиљковић каже да ни његова странка, ни он лично, не могу да подрже “Тиранску платформу”, која је, према његовим речима, део коалиционог договора СДСМ-а и партија Албанаца.

“Ради се о бруталном, најбруталнијем, захтеву албанских политичких партија, које су осетиле да им је сада моменат да реализују, између осталог, и налоге међународне заједнице у вези с влашћу Николе Груевског с једне стране и, с друге, да побољшају свој политички положај у Републици Македонији, односно да себе доведу у ранг македонског народа, односно да од Македоније направе бинационалну државу”, каже Иван Стојиљковић.

Цео интервју можете погледати овде: