Прочитај ми чланак

СТО ДАНА ВЛАДЕ СРБИЈЕ – „тетка у Канади“ и друге афере

0

Влада премијерке Ане Брнабић, пета напредњачка Влада, данас навршава 100 дана рада. За то време, усвојено је више нацрта закона, одржано је 17 седница, а овај први тромесечни период ће се памтити и по бројним аферама.

И пре полагања заклетве пред Скупштином Србије, Ана Брнабић је била атрактивна тема у домаћим и светским медијима. Странци су о њој писали као о првој геј премијерки у овом делу Европе, док су аналитичари и опозиција упозоравали да ће нова влада бити само сервис Александра Вучића, док ће Брнабић у њој бити само „украс“. 

Први премијеркини дани у Немањиној 11 памтиће се и по афери „стенограм“. Убрзо након што је за часопис Блумберг изјавила да Србија између Русије и Европске Уније бира Европу, транскрипт тог интервјуа завршио је на столу руског амбасадора Александра Чепурина. Однела га је сама Ана, како би демантовала Блумберг.

На почетку мандата, као приоритет најавила је модернизацију и дигитализацију, али су се током мандата наметнуле друге теме. Једна од тих су и сукоби унутар саме Владе. Главна актерка сукоба – министарка Зорана Михајловић – прво са министром Зораном Ђорђевићем око Закона о родној равноправности, а онда и са министром Александром Вулином око афере „тетка“.

„Лоши економски резултати и брука на међународном плану“

Председник Демократске странке Драган Шутановац изјавио је да су 100 дана владе Ане Брнабић обележили лоши економски резултати, а да се у том периоду Србија обрукала и на међународном плану. 

На конференцији за новинаре Шутановац је рекао да је Брнабићева показала да није дорасла послу који обавља, и да су резултати владе „поражавајући“.

Према његовим речима, влада креће у ново захватање новца грађана поскупљењем струје од 1. октобра. На међународном плану, сматра, Србија се обрукала водећи „два рата“, економски против Хрватске и дипломатски против Македоније.

Брнабићева је, каже Шутановац, добила задатак да однесе у Брисел писмо поводом става ЕУ о Каталонији и односа према Косову а, додаје, став ЕУ по питању КиМ је статусно неутралан, а за то време Срби са КиМ су ушли у власт са Рамушем Харадинајем.
Откриће КРИК-а да је Вулин купио стан новцем женине тетке из Канаде, још је нешто по чему ће се памтити актуелна Влада. Док је Михајловић заузела став да случај треба испитати, премијерка је остала уздржана.

Још једна тема актуелна током првих 100 дана, био је и однос Владе према медијима. Угашен је недељник Врањске, а бројна јавна гласила удружила су се у протесту против „медијског мрака“. Премијерка међутим не види разлог за протест.

О постигнутим резултатима, сама ће говорити 14. октобра, када ће саопштити и колико ће бити повећане плате и пензије у јавном сектору.