Прочитај ми чланак

Стижу Ескобар и Лајчак, монтира се представа, Вучић аминује нову издају КиМ

0

Званичници ЕУ и САД, Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар долазе из Приштине у дводневну посету Београду, у настојању да "спрече нову ескалацију тензија" на северу Косова.

Лајчак, специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, и Ескобар, заменик помоћника државног секретара САД и специјални амерички изасланик за Западни Балкан, интензивирали су дипломатске активности после прошлонедељних неуспелих преговора председника Србије Александра Вучића и премијера Косова Аљбина Куртија у Бриселу.

Вучић и Курти у Бриселу нису успели да реше спор у вези са мерама реципроцитета косовске владе које се односе на пререгистрацију возила са српским таблицама и издавање улазно-излазних докумената, али су се сагласили да наставе преговоре преко посредника.

Вучић ће данас после подне прво разговарати насамо са Лајчаком, а потом ће им се придружити Ескобар.

Пре доласка у Београд, Лајчак и Ескобар ће данас у Косовској Митровици разговарати са представницима Срба.

После јучерашњих састанака са Куртијем и косовском председницом Вјосом Османи у Приштини, Лајчак је рекао да је међународна заједница веома забринута због дешавања на северу Косова 31. јула, док је Ескобар казао да су и од српске и од косовске стране добили гаранције да ће бити избегнути нови инциденти.

Лајчак је рекао да ће наставити разговоре са обе стране ради проналаска решења за питања таблица и личних докумената и додао да не очекује да се „било шта лоше“ деси у наредним данима.

Шеф европске дипломатије Жозеп Борел позвао је Вучића и Куртија у Брисел 18. августа, како би две стране постигле договор о горућим питањима, чиме би била избегнута могућност нове ескалације тензија 1. септембра.

Косовска влада је 29. јуна одлучила да особе, које поседују српска лична документа, од 1. августа могу да уђу на територију Косова једино уз издавање улазно-излазних докумената, и да 1. августа почне обавезна пререгистрација возила са српским таблицама на косовске регистарске ознаке.

Пошто су Срби поставили барикаде на путевима на северу Косова 31. јула, Куртијева влада је, на захтев САД, одложила до 1. септембра примену мера реципроцитета према Србији које се односе на лична документа и регистарске таблице.

Позивајући се на извор из косовске владе, приштински медиј Клан Косова јавио је да су Лајчак и Ескобар од Куртија јуче затражили да одложи примену мера реципроцитета за још три месеца.