Прочитај ми чланак

Штимац:Шапић био велики спортиста – сада као напредњак више није тај Александар…

0

Постојало је време када је Александар Шапић био велики спортиста и ватерполиста. Као председник општине Нови Београд био је јако поштован. Сада када је напредњак, он више није тај Александар Шапић, али верујем да могу да то извучем из њега, рекао је кандидат за одборника у Скупштини града Београда са листе коалиције НАДА и бивши кошаркашки репрезентативац Владимир Штимац за Н1.

Недељу дана уочи конститутивне седнице Скупштине Београда, која је заказана за 19. фебруар, није познато да ли ће бити већине за формирање градске власти.

Владимир Обрадовић и Добрица Веселиновић позвани су на консултације поводом седнице у понедељак, али одбили су да оду, а иако НАДА није била део Привременог органа и није добила исти позив, Владимир Штимац оцењује да су Обрадовић и Веселиновић направили „одличан потез“ јер са „њима нема шта да се прича у овом тренутку“.

„Видим да ће седница бити јако напета, али верујем 100 одсто да ће избори у Београду бити поновљени. СНС и СПС су изгубли већину, а трећа странка која се показивала као опозиција, испоставило се да то није. Коалиција НАДА је одбила разговор са Шапићем истог момента када је рекао да ће свима упутити позив“, казао је он.

„Не одвајати општинске и градске изборе, ако буду поновљени“

Штимац каже да се нада да ће избори у Београду бити поновљени, те сматра да они не треба да буду одвојени од предстојећих општинских избора у главном граду.

„Као опозиција још нисмо разговарали о томе како ћемо спречити СНС да користи капиларне гласове. Ми знамо да СНС има много новца и да то може да ради, али не смемо да пустимо да воља народа буде повређена“, казао је он.

Предраг Марсенић је рекао да у случају да се конституише Скупштина у Београд људе треба позвати на протест, а Штимац каже да ће на тој седници „пасти маске“.

„После тога ћемо се кроз институције борити колико је могуће, а ван институција сигурно, јер Београд је црвена линија која не сме да се пређе“, казао је.

Иако се СНС, тврди он, служи потезима попут куповине одборника, Штимац каже да мисли да ће у овом трену и СНС схватити да су поновљени избори најбоље решење.

„Добио сам и информације да се неке миграције већ дешавају, тј. да се спремају за изборе. Мислим да цела опозиција не треба да изађе на изборе уколико се не испуне следећи услови – пречишћен бирачки списак, да су слободни медији (мада знамо да се то неће десити) и да тужилаштво и полиција раде свој посао, а ја знам да има људи тамо који желе да раде свој посао“, рекао је.

Штимац каже да на изборе не треба излазити под неким другим условима, а ако то не успе, да се делује ван институција.

Отворено писмо Шапићу

Штимац је јуче упутио отворено писмо председнику Привременог органа Београда и кандидату Српске напредне странке за градоначенлника Александру Шапићу, у којем га је оптужио да је заборавио шта значи фер плеј и играти поштено.

„Када су почела та звања после избора, нисам желео да дозволим да се насилним путем формира власт у Београду. Важно је да људи знају да, ако су звани или ако им је прећено, биће заштићени од стране мене и људи који ће да их подрже“, рекао је.

Од Шапића одговор није добио, а каже и да га не очекује.

„Постојало је време када је Александар Шапић био велики спортиста и ватерполиста. Као председник општине Нови Београд био је јако поштован. Сада када је напредњак, он више није тај Александар Шапић, али верујем да у њему и даље чучи тај Александар Шапић од пре много година и да могу да га дозовем. Немојте заборавити балкон (Старог двора), где смо ми излазили као спортисти и где нас је народ чекао. Ми смо дужни да народу дамо оно што желе и дужни смо да радимо за њих. Овим путем позивам све спортисте који мисле да могу да промене барем један одсто у друштву и политици, да се ова земља ослободи, да нам се придруже. Живот спортисте је другачији – желиш себе да представиш као витеза и на терену, и ван терена“, рекао је Штимац.

Упитан да ли Шапић још размишља на тај начин, Штимац одговара да му не може бити свеједно ако му код тог истог балкона данас звижде.

Позив за друге спортисте

Штимац каже да он сам није знао шта да очекује када је ушао у политику, али понавља:

„Ако могу да доведем један одсто до промене у друштву, да помогнем људима, да се ослободи држава, да се људи једноставно не плаше и живе слободно, урадићу то и онда се повући јер мени није стало ни до фунцкије, ни фотеље.“

На политичком плану, њега воде част и образ, каже и додаје да је са таквим људима спреман да ради.

„Иза свега што кажем, стојим. То је линија коју нећу прећи. Као што сам рекао да не бих правио власт са СНС-ом и СПС-ом, тако кажем да не бих ни са неком другом ако би то било на уштрб народа“, закључио је Штимац.