Прочитај ми чланак

Стефановић уз помоћ струјомера објаснио грађанима зашто да бојкотују изборе

0

Борко Стефановић, потпредседник Странке слободе и правде, чланице Савеза за Србију, рекао је у Дану уживо да је бојкот избора, иако ризичан, важан и неопходан потез чији је циљ да се дође до споразума с властима и уз посредовање међународне заједнице. Према његовим речима, тај споразум би омогућио слободне медије и отклањање свих притисака на грађане, а гаранција да ће се то остварити била би прелазна влада.

„Бојкот ће отворити врата слободе и сигурно ћемо врло брзо имати праве изборе после ових“, истакао је Стефановић, цитирајући владику Григорија да ће се река слободе прелити из Црне Горе у Србију.

Фото: savez-za-srbiju.rs

Градоначелници Параћина и Шапца још нису донели одлуку да ли ће бојкотовати локалне изборе у својим градовима, у складу са одлуком Савеза за Србију, или не. Стефановић подсећа да је Савез за Србију донео јединствену одлуку да се на изборе не излази и да се та одлука неће мењати.

На дилему градоначелника Шапца Небојше Зеленовића да ли да бојкотује изборе и град препусти Сандокану, Стефановић одговара да 170 градова и општина има Сандокане, а да је циљ да се сруши систем главног Сандокана – Александра Вучића.

„Сматрамо да је велика тековина што су људи у Шапцу и Параћину тако дуго одолевали тако великим притисцима, али у овом тренутку смо дужни да кажемо да је важнија цела Србија. Такозване оазе слободе су козметичка ствар. Србија мора бити слободна територија“, истиче Стефановић.

Бројило на сто

Објашњавајући зашто треба бојкотовати изборе Стефановић је извадио струјомер и показао га гледаоцима Н1.

„ЕПС је донео одлуку да за очитавање ових струјомера потроши 38 милиона евра дајући приватној фирми да погледају шта пише на овом екрану. То су деценијама раније радили радници ЕПС-а. А онда планирају да потроше још 12 милиона евра да провере, нека друга фирма, да ли овде има пломба“, казао је Стефановић показујући струјомер, а потом замолио гледаоце да послушају звук.

„Је ли чујете овај звук? То је звук новца који Грчић (директор ЕПС-а) и СНС преливају из џепова грађана у сопствене џепове. Када ме питају зашто бојкот… Грађани, ваша бројила биће мета једне екипе која ће тако наставити да се богати за 50 милиона евра“, поручује Стефановић.

Према његовим речима, за 50 милиона евра васпитачима могу да се основне плате подигну на 700 евра, или да се свим основцима и средњошколцима у Србији купе уџбеници.

Према економском плану СЗС, Србија би за шест месеци била боље, а за четири године добро место за живот, каже Стефановић и додаје да би основна плата лекара била 1.000 евра, наставника и васпитача 700, а медицинских сестара шесто.

Међународна заједница се води својим интересима

Упитан да ли може да се деси да међународна заједница изборе, и поред бојкота, призна као легитимне, гост Дана уживо напомиње да ће међународна заједница пратити сопствене интересе и да опозиција не очекује да се избори не признају.

Он напомиње да је међународна заједница радила са свима, па и са Иди Амином у Уганди, али да то не значи да је „народу Уганде било лепо“.

„Да ли би било који европосланик изашао у сопственој земљи на изборе да има овакву ситуацију“, питао је Стефановић.

Аналитичари процењују да је бојкот успео уколико је излазност између 30 И 40 одсто. Стефановић, пак, каже да њима није битно колика је излазност, „јер када су избори лажни онда је све око њих лажно“. Грађанима је обећао да ће од Савеза за Србију добити праву информацију о излазности.

Упитан како ће до тих података доћи, када неће имати своје људе у изборним одборима, Стефановић одговра да ће имати људе на терену који ће моћи да известе шта се дешава.

Када је у питању јединство опозиције, на којем Стефановић инсистира и пред одређених шумова који се јављају у Демократској странци и самом Савезу за Србију, гост Дана уживо цитира Милоша Црњанског и каже да су сви ти шумови „као шапати у Кини“.

„Као и сваки шапат у Кини, нема последице, важно је оно што је главна струја и главна снага”, напомиње потпредседник Странке слободе и правде.