Прочитај ми чланак

Стефановић: С мафијом ме повезују медији који су за Вучића

0

"На поједине написе на насловним странама у којима сам без икаквог повода и доказа доведен у везу са похапшеним кланом монструозних убица реаговао сам моментално, знајући колико такве лажи могу да нанесу штету мојој земљи, нашем председнику, нашој странци и мени лично. Стављајући ме у исти кош са мафијом, као оне који ће “профитирати од уклањања Вучића”, аутори и инцијатори оваквих болесних конструкција прешли су сваки праг нормалног и њихове безумне нападе схватам као нападе на мене, моју породицу и моју државу, тако да ће и моји даљи одговори и кораци бити такви да заштитим све што ми је најсветије", поручио је у свом саопштењу министар одбране Србије Небојша Стефановић.

Иако је деловало да је рат између две фракције унутар СНС окончан одлуком Небојше Стефановића да уочи седнице Главног одбора СНС поднесе оставку, наставак сукоба на релацији Вучић – Стефановић настављен је након исказа који је Вељко Беливук, осумњичен за најбруталнија убиства, дао тужиоцу.

Након што је КРИК објавио да је Беливук пред тужиоцем говорио о својим везама са режимом и састанцима са председником Србије, Александром Вучићем, на насловним странама медија под контролом власти или боље речено председника државе, поново се нашао бивши министар полиције и актуелни министар војни, Небојша Стефановић.

Поново је покренуто питање његових веза са криминалним клановима и одговорности док је обављао посао шеф српске полиције, због чега је, Стефановић, како каже, имао потребу да се обрати јавности и „одбрани свој углед“.

Он је истакао да му јасно због чега „Ђиласови медији“ морају да га оптужују за везе са криминалцима, али да не разуме због чега то раде они који су под контролом режима или како он то каже – „подржавају Вучића и Владу Србије“.

„На поједине написе на насловним странама у којима сам без икаквог повода и доказа доведен у везу са похапшеним кланом монструозних убица реаговао сам моментално, знајући колико такве лажи могу да нанесу штету мојој земљи, нашем председнику, нашој странци и мени лично. Сматрао сам да ће моја аргументована реакција да спречи да се иједна реч ухапшеног убице убудуће узме као истина, јер све што је изговорио је најцрња лаж – и када је реч о председнику Вучићу и када је реч о мени“, стоји на почетку Стефановићевог саопштења.

Он је навео да је истрага о злочинима клана Вељка Беливука почела за време његовог мандата на месту министра полиције, али да су, упркос томе, напади на њега настављени.

„И то на начин који је превршио сваку меру. Стављајући ме у исти кош са мафијом, као оне који ће “профитирати од уклањања Вучића”, аутори и инцијатори оваквих болесних конструкција прешли су сваки праг нормалног и њихове безумне нападе схватам као нападе на мене, моју породицу и моју државу, тако да ће и моји даљи одговори и кораци бити такви да заштитим све што ми је најсветије. Не бих био изненађен да су овакве монструозне лажи и напади дошли од Ђиласових медија, али да медији који подржавају нашег председника и Владу, знајући да ухапшени убица изговара све саме лажи, конструишу неке његове речи и мене повежу са мафијом, то нећу да дозволим. И до сада је у тим медијима вођена хајка против мене, па и моје породице, на шта сам узвелике напоре реаговао крајње уздржано, па чак и када су сипали све саме лажи против мог мртвог оца“, поручује Стефановић.

Он додаје да, упркос истини и његовој „крајњој уздржаности“ та хајка не престаје, већ се само појачава.

„Сада кулминира монструозним оптужбама да заједно са мафијом желим да се окористим од “уклањања председника Вучића”.

Таквим одвратним лажима је пређена свака граница и отворена је директна опасност за мене и за моју децу. А она нису ништа мање вредна од било ког другог детета у Србији. Пошто крајње искрено верујем у наше државне органе и правосудни систем, у понедељак ћу поднети тужбе против свих медија који ме без икаквих аргумената представљају као криминалца и завереника који је удослуху са злочинцима и убицама. Урадићу то зато што истина мора да заустави ову беспризорну хајку, која наноси штету и доводи у опасност моју породицу, али у исто време тешко нарушава кредибилитет и углед наше државе. Не може да остане у ваздуху нечија лаж да као министар одбране и потпредседник Владе радим против председника Републике, који ми је уједно политички ментор и пријатељ. Не желим да због таквих лажи постављам себи питање како да сутра станем пред наше војнике, разговарам са неком високом страном делегацијом или одем у државну посету као министар одбране, борећи се за Србију, када ме медији који подржавају председника и Владу стављају у исти кош са убицама и завереницима против шефа државе“, наводи Стефановић.

„Интересне групе у СНС ме мрзе“

Стефановић каже да у лажима, како их је описао, које су објављене нема никаквих порука њему лично, а ако их и има, он их, како каже, не разуме.

„Знам да према мени постоји лична нетрпељивост, па чак и мржња од појединих интересних група у странци којој припадам, али ако је ово начин да се то покаже, онда су се преварили, јер су прешли све границе људског решавања несугласица и проблема. Ово је тачка у којој се угрожавају моја деца, дужност коју посвећено обављам, моја држава и мој председник, а ја то нећу да дозволим и борићу се свом снагом против тога.“

Подсетимо, међу онима који су први најавили пре неколико месеци обрачун са Стефановићем, био је посланик СНС у Скупштини Србије, Владимир Ђукановић. Он је и пре два дана говорио о улози Стефановића и његовој одговорности због настанка клана Вељка Беливука, наводећи да је добар део полиције радио за ту банду и да Стефановић треба да “иде у затвор” ако је био покровитељ криминалаца.

„Озбиљан део власти је учествовао у томе. Добар део полиције је радио за њих, па су могли да убију кога су хтели“, рекао је Ђукановић у специјалној емисији Телевизије Пинк, посвећеној данашњем тексту Мреже за истраживање криминала и корупције – КРИК о наводној тврдњи Беливука да му је председник Србије Александар Вучић тражио услуге.

Сукоб кулминирао у мају

Подсећамо, Нова.рс јераније открила да је на седници Председништва Српске напредне странке донета одлука да се сви општински и градски одбори до 17. маја изјасне да ли су задовољни радом својих председника.

У званичном допису Извршног одбора СНС, тражило се „достављање спискова ко од републичких, градских или локалних функционера није задовољио страначке критеријуме“. Ту је требало навести „имена функционера који треба да буду смењени“…

Уследио је стампедо одлука напредњачких одбора широм Србије у којима се тражи смена Стефановића са свих функција, и државних и страначких.

У образложењима је као разлог навођено прислушкивање и покушај државног удара.