Прочитај ми чланак

Стефановић о оптужбама: Спреман сам да идем на полиграф

0

Министар одбране Небојша Стефановић навео је данас поводом оптужби у случају "Јовањице" да је спреман да одговори на свако питање, као и да иде на полиграф.

„Сасвим је сигурно да сам, поред Александра Вучића и његове породице, највише заинтересован да се у потпуности расветле све околности везане за случај ‘Јовањица’, као и да се утврди шта је истина у ономе што је осумњичени Колувија рекао“, навео је Стефановић, а саопштило Министарство одбране.


Стефановић је истакао да је важно утврдити да ли је неко из Министарства унутрашњих послова „подстрекивао Колувију да лажно оптужи Андреја Вучића или било кога другог“ и да се дође до истине ко су, како каже Стефановић, ти људи и ко им је наложио да тако поступају.

„Из тог разлога, као неко изразито заинтересован да се дође до пуне истине, стављам се на располагање државним органима и спреман сам да одговорим на свако питање и будем полиграфски тестиран како бих доказао истинитост својих тврдњи“, рекао је Стефановић.

Подсетимо, Предраг Колувија, власник „Јовањице“ на којој је крајем 2019. заплењено скоро четири тоне опојне дроге, рекао је приликом гостовања у емисији „Код Ђуке“, коју води његов адвокат и политичар Владимир Ђукановић Ђука, да су полицајци, по налогу некога из кабинета тадашњег министра полиције Небојше Стефановића, од њега тражили да кривицу свали на Андреја Вучића, брата председника Србије Александра Вучића.

Како је рекао, заузврат би он био ослобођен кривице, те би на тај начин успео да избегне казну. Како је навео, рекли су му да оптужи „неког већег од себе“.

„Они су били сигурни да ћу ја да пристанем на њихову понуду. Понуда је била да ја окривим Андреја Вучића, кога у животу нисам видео, осим на телевизији, да радим за њега, као и за Звонка Веселиновића. Рекли су ми да треба да кажем да је Андрејева производња у Врбасу и негде на југу Србије. То је трајало пет-шест сати, ја сам се презнојио десет пута“, рекао је он и додао:

„Душан Митић, који се представио као начелник оперативе УКП-а, директно је од мене тражио да их окривим, да потпишем тужиоцу да су Андреј Вучић и Звонко Веселиновић моје газде. Рекао ми је да, ако укажем на некога ко је већи, јачи од мене, могу да прођем без казне. Тужилац Дрецун је све време био испред моје канцеларије. Он је чекао да ја прихватим и онда да уђе“, изјавио је Колувија.

Иначе, Колувија је прошле недеље пуштен из притвора уз наногицу. Он се у притвору налазио скоро две године, односно од момента хапшења новембра 2019. године.

Такође, председник Србије Александар Вучић јуче је говорио о Колувијином интервјуу и том приликом рекао следеће:

„Ако погледате, има ту неколико веома интересантних ствари. Нећу да улазим у детаље зато што никад са сигурношћу не могу да кажем да ли је нешто тачно или није. Прво, тај човек је провео две године у притвору, не постоји сличан случај да је човек за такво кривично дело био две године у притвору, а да се притом води хајка зашто није и даље у притвору. Врло чудно сложићете се јер он није убио никога, није имао 10 тона кокаина или нешто слично, већ, колико сам разумео, тону марихуане, колико пола окружења, Немци и остали су легализовали. Што он такође негира да је имао уопште. Али две године да проведете у притвору због нечега таквог, очигледно се неко плашио онога што би могло да се чује. Ко су ти људи то ћемо да видимо“, рекао је Вучић и додао:

„Тај човек је говорио о именима и презименима оних који су му нудили слободу за то да лажно оптужи и мога брата и многе људе, важно је да полиција и надлежни органи испитају те људе, јер цела прича је веома чудна. Ви видите панику у одређеним круговима и код тајкунских медија, а и код самих тајкуна. Одједном је страшна паника шта ли ће да каже. И сад је главни напад на Владу Ђукановића што му је ставио микрофон. И то они који би и вас и мене стрпали у логор. Поставите себи питање зашто они то питају? Сад ћу да вам објасним. Зато што је велика паника. Ако ви де фацто две године водите кампању да смо ми власници некакве плантаже дроге и нескривено лажете, а онда вам се све то сруши као кула од карата јер изађе човек и каже ја сам спреман да идем на полиграф, одговорим сваком у лице и дам име, онога који ми је нудио да лажно оптужим Андреја Вучића и онда објасни како је то ишло. А ја знам какве су биле везе господина Миленковића са појединим лицима у МУП и тако даље, имам одређена сазнања… Много тога ту има интересантног и у вези са страним фактором, очекујем да полиција све то испита.“