Прочитај ми чланак

СТЕФАНОВИЋ: Гарантујем – неће бити скупова у Хртковцима

0

Београд -- Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да гарантује да 6. маја у центру Хртковаца никаквих скупова неће бити.

Стефановић је за Радио-телевизију Војводине казао да је одлука о забрани свих најављених скупова на територији Хртковца донесена на основу процене њега и МУП-а да би ти скупови били штетни по грађане Хртковаца и уопште по безбедност грађана Србије.

„Дошло је до узнемирења и грађана Хртковаца. То је релативно мало место и најаве различитих скупова и окупљања који би, фактички, могли да узнемире људе и изазову неку врсту нарушавања јавног реда и мира, без обзира што су сви рекли да скупови неће бити насилни“, казао је Стефановић.

Српска радикална странка најавила је да ће 6. маја одржати митинг у Хртковцима, месту у Војводини у коме је председник СРС-а Војислав Шешељ пре 26 година, према правоснажној пресуди суда у Хагу, починио ратни злочин. Лига социјалдемократа Војводине и Демократска странка најавили су да ће тог дана организовати у Хртковцима контрамитинг, уколико МУП не забрани окупљање радикала у том месту тог дана. Упитан да прокоментарише то што су забраном изједначни најављени скупови СРС и ЛСВ и ДС, Стефановић је казао да „МУП не цени политички, да ли је неко имао овакав или онакав политички мотив“, већ да цени безбедносно.

Стефановић је казао да је сигуран да има грађана Хртковаца који би се окупили и на једном и на другом скупу, што би можда нарушило њихове међусобне односе.

„Не желим да будем неко ко мериторно одлучује чији мотиви су исправни, а чији не. За мене је важно да за грађане Хртковаца тог дана не буде било какво узнемирења. Ти људи су дужни да имају нормалан живот и да их нико не малтретира. Тако ће и бити. Неће нико одржати никакакв скуп и тако ћемо заштити њихову сигурност, безбедност и имовину“, казао је Стефановић.

Према његовим речима, свако има право да уложи жалбу суду на забрану скупова као и да ће суд дати коначну одлуку о томе да ли ће скупа бити или не.

Стефановић је казао да је немогуће забранити да се неко окупља на ливади, али да је тешко да ће се било ко пробити до центра Хртковаца где су најављени скупови.

„Могуће је писати прекршајне пријаве уколико неко дође и противзаконито изврши окупљање на скупу који је забрањен или није пријављен. У центру Хртковаца, то гарантујем, никаквог скупа неће бити. Ако дође до нарушавања јавног реда и мера или напада на припадника полиције наравно да ће свако бити приведен“, рекао је министар.