Прочитај ми чланак

СТЕФАН БОНИАЛУРИ ЗА „СРБИН ИНФО“: Шешељ је у затвору јер је опасан по Запад

0

Stefan Bonilariumd

Редакција „Србин инфо“ разговарала је са Стефаном Бонилауријем, италијанским новинаром и геополитичарем, који је и члан руководства антиглобалистичке организације „ Stato & Potenza”.

Какав је ваш став о независности Косова?

– Косовска независност је срећом пропали пројекат. САД и НАТО желе да контролишу област Балкана па зато промовишу вештачке мале нације. Иронија је то што глобалне силе користе национализам за ове сврхе, то говори доста о њиховом цинизму. Косово је тренутно веома битно за САД зато што је део онога што називамо путевима дроге. Није случајност то што Америка има базе у управо у областима где је главна економска активност трговина дроге.

Косово је главни коридор за хероинн из НАТО окупираног Авганистана. И која земља је највећи савезник САД у Јужној Америци? Колумбија, земља кокаина. На културном плану, независност Косова је још један напад на православну цивилизацију, коју они сматрају некомпатабилном са вредностима Запада и која због тога мора бити заустављена.

 

stefal  italiand

Како видите актуелну ситуацију у Украјини?

– Има доста сличности са ситуацијом у Југославијом деведесетих година. Главни актери су исти: САД, Русија, срећом овог пута без Бориса Јељцина на челу и ЕУ. Морамо наравно истаћи да Вашингтон покушава да задржи улогу арбитра у споровима, као и тада, док Немачка покушава да добије конкретну корист. Морамо знати да је распад Југославије промовисан од стране Берлина, који је доста помогао да се то деси. Немачка је уједињена, и морала је да рашири своју економску и финансијску сферу на исток. Током деведесетих морали су да пронађу начин да апсорбују ефекте припајања Источне Немачке, исто као што сада морају да абсорбују кризу у Еврозони. Зато покушавају да се рашире и пронађу нове економије за експлоатацију. Украјина у овом случају је жртва.

Међутим, Русија то не жели да допусти, пре свега због историјских и културних веза са Украјином и због Руса који тамо живе. Тако да је то директно Немачко- Руско игра. Можемо рећи да „Дранг начх Остен“ Немачке политике је настављен, али овог пута за разлику од Трећег рајха, користећи економска средства. Такозвани „Украјински револуционари“ су хетерогеа група сачињена од националиста, либерала и аполитичних људи који су љути на власт. Екстремисти овде раде прљав посао (као салафисти у Сирији) зато што су они физички спремнији да користе насиље. Међутим они ће врло брзо бити маргинализовани пошто су искоришћени, као што су нео усташе биле у Хрватској. Главна разлика између Југославије 90тих, јесте понављам то што је Русија моћнија и што планира контрамере.

Како коментаришете суђењу Војиславу Шешељу у Хагу?

Суђење Војислава Шешеља је још један пример западног ауторитарног менталитета. Западне земље не желе само да контролишу и манипулишу сувереним државама, већ и да им наметну свој менталитет. Има много контроверзи у случају суђења Србима у Хагу, али суђење Војиславу Шешељу је један корак иза тога. Оптужбе против Шешеља су засноване само наводном „говору мржње“.

Уствари, лидер СРС је оптужен да је користио језик рата, у тренутку када је његова земља била у рату! Шешељ је у затвору зато што је његово вођство СРС постала превише опасна по западне планове за Србију, тако да су планирали пуч у његовој странци, који је успео захваљујући Томиславу Николићу и Александру Вучићу. Стратегија „подели па владај“ је опет актуелна. Приметно је неправедно кажњавање Срба у Хагу, у односу на пресуде Муслиманима и Хрватима.

(Србин.инфо – Тешас Тешановић, Алексеј Димитријевић)