Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ: Српска црква да од државе Србије захтева статус Свете горе на Космету!

0

Изјава Милана Стаматовића, председника Иницијативног одбора Здравe Србијe (ЗС), у којој се предлаже Српској Православној Цркви да од Владе Србије захтева да се у јужној српској покрајини конституише посебна аутономна и територијална целина државе Србије, попут Свете горе у Грчкој.

–  Све агресивније најављивање формирања тзв. војске Косова већ за 28. новембар, уз отворену подршку окупационе НАТО управе на КиМ, али и све чешће помињање некаквог разграничења, тј. одустајања од 17 одсто територије државе Србије, још једно је упозорење Српској православној цркви (СПЦ) да што пре мора да заштити свој верујући српски народ у јужној српској покрајини, сву своју имовину, непроцењиве културне и верске споменике, од којих се 90 одсто налази на делу КиМ јужно од Ибра, тако што ће, одмах, обновити свој, две деценије стари, захтев Влади Србије да Црква у јужној српској покрајини постане посебна аутономна и територијална целина државе Србије, попут Свете горе у Грчкој, као што је то првобитно учинио Свети архијерејски сабор, на челу са почившим патријархом Павлом, 1998. године, јавно захтевајући од тадашње власти да се СПЦ  хитно врати отета и одузета црквена имовина и да манастири и остали храмови са својим имањима, у будућем уређењу јужне покрајине, добију екстериторијални статус – изјавио је Милан Стаматовић, председник Иницијативног одбора Здраве Србије (ЗС). 

Стаматовић сматра да Црква више не сме да ћути на рафалне жалопојке типа „како сада на Косову немамо ништа и како треба да будемо срећни ако добијемо било шта“, него да код световних власти Србије мора да инсистира да коначно почну да поштују Устав Републике Србије, а не да се клањају пред тзв. уставом једине НАТО државе у Европи.

Такође, ЗС поново апелује на СПЦ да и сама, симболично и практично, покаже своју одлучност у заштити свога косовскометохијског завичаја и да, без одлагања, врати трон српског патријарха у његово историјско седиште Пећ, где се налазио још од 13. века, како би се спречила предаја КиМ у руке шиптарским терористима, очувао идентитет и јединство СПЦ, и осигурао опстанак Срба на том делу српске територије – каже Стаматовић, напомињући да то не значи да, паралелно, не треба да постоји и црквени административни центар у главном граду Србије. 

                             ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!