Прочитај ми чланак

Шта западне земље очекују од српских избора!?

0

izbori-2014

Свет – Западни медији оцењују данас, у извештајима о ванредним парламентарним изборима у Србији, да се очекује да ће Српска напредна странка учврстити власт, с више од 40 одсто гласова подршке, што би био резултат какав није забележен од времена Слободана Милошевића.

Британска мрежа Би-Би-Си (ББЦ) чак сматра да је могуће да СНС освоји апсолутну већину, што се, како напомиње, никада није дестило у краткој демократској историји Србије.

Агенције очекују да ће нови премијер највероватије бити лидер СНС Александар Вучић, који је обећао економске реформе које ће одвести земљу у ЕУ. Ројтерс и америцки Ап процењују да це Вучић (44), некада националиста а данас проевропљанин, вероватно постати председник владе.

Превремени избори су, како преноси Ројтерс, сазвани на инсистирање СНС после свега 18 месеци коалиционе владе, пошто је најјача партија тврдила да јој је потребан чврст мандат за спровођење мера које ће извести земљу из тешке финансијске ситуације.

Ројтерс и Агенција Франс прес (АФП) примећују да СНС дугује успех Вучићевој популарности стеченој захваљујући борби против организованог криминала, у оквиру које је ухапшено више тајкуна и бивших министара.

ББЦ, Ројтерс и Асошиејтид прес преносе и упозорења опозиције бирачком телу, које још памти Милошевићеву аутократску владавину, да не треба дати превише моћи једном човеку.

„Опозиција га оптужује да покушава да успостави у Србији тврдокорно руководство, по руском моделу, преузимањем главних овлашћења у држави, дубоко подељеној између присталица Русије и Запада“, наводи АП.

Ројтерс преноси оцене стручњака да нова влада мора да реши проблем буџетског дефицита и јавног дуга како би ускоро обезбедила нову траншу кредита ММФ, а Агенција Франс прес (АФП) указује и на високу стопу незапослености, али и питање Косова.

„Будућа влада мораће да спроведе строге мере штедње, укључујући приватизацију више од 170 државних предузећа, смањења субвенција и повећање пореза, како би покушала да смањи трошкове и обезбеди људима радна места“, наводи АФП.

Британска агенција предвиђа да ће СНС формирати владу с неколико странака, „могуће да би поделио одговорност за обећане болне економске реформе“ које је претходни кабинет избегао да спроведе до краја.

Ројтерс очекује да ће на другом месту, али с далеко мањим бројем гласова, бити СПС Ивице Дачића или Демократска странка Драгана Ђиласа.

(Тањуг)