Прочитај ми чланак

ШТА ТО РАДИТЕ БРЕ? У Београду на изборима гласају особе с неважећим личним картама

0

Група грађана "Шта радите бре – Марко Бастаћ" поднела је Управном суду жалбу на одлуку Градске изборне комисије да се на предстојећим изборима у Београду дозволи гласање и особама с неважећим личним картама, са старим исправама којима је истекао рок важења, што је, како кажу, противно Закону о личној карти.

Носилац те листе који је и председник Општине Стари град, Марко Бастаћ, рекао је новинарима да је та одлука у супротности са Законом о личним картама.

„Ми на овај начин указујемо на потенцилајни проблем, односно скрећемо пажњу да је изборни процес непоштен, имајући у виду препоруке ОЕБС-а да тужилаштво и полиција утврде све потенцијалне неправилности, а с обзиром да до тога није дошло, скрећемо пажњу на угроженост самог изборног процеса“, рекао је Бастаћ.

Објаснио је да први пут постоји могућност гласања с личном картом којој је истекао рок трајања „што се никада до сада није догодило“.

„Не постоји никакво објашњење, осим да је наш приговор пред ГИК-ом одбијен, немамо никакав податак зашто су то дозволили, имамо само усмено објашњење да постоји велики број пензионера који нису извадили нову личну карту па им се на тај начин омогућује да на овим изборима гласају“, рекао је Бастаћ.

По његовим речима, челници Радио-Телевизије Србије данима избегавају да одговоре на питање када и под којим условима ће кандидатима на овим изборима бити могуће да представе своје програме.

„Ми ћемо у наредном периоду настављати да упозоравамо на неправилности и сваки пут када нешто, као што је ова ситуација, не буде у реду, врло јасно и гласно ћемо питати: ‘Шта радите бре?'“, истакао је Бастаћ.