Прочитај ми чланак

Шта све можеш с 10.000 милијарди евра кад си министар Бачевић

0

milan-bacevic04rasfoto-milos-peric_ff

Да, није грешка. Нисте сањали, добро сте јуче прочитали. Министар рударства Милан Бачевић је двапут поновио да ће Кина “у наредном периоду” у земље централне и источне Европе инвестирати 10.000 милијарди евра. Само у бројкама: 10.000.000.000.000 евра. Јединица и 13 нула.

А сад без шале

Целокупне кинеске девизне резерве – иначе убедљиво највеће на свету – износе, прерачунато, око 2.700 милијарди евра, што је тек мало више од четвртине „Бачевићевог блага“.
Целокупни буџетски приходи Кине у 2013. години били су, прерачунато, око 1.600 милијарди евра – што је мало више од шестине од фамозне суме.
Кинези се надају да би укупне кинеске инвестиције у Европи до 2020. године могле да пређу 360 милијарди евра – што је тек 28. део од 10.000 милијарди.

– Да, добро сам вам рекао. Кина планира да инвестира 10.000 милијарди – нагласио је министар Бачевић да не би оставио места сумњи.

Па, ако може министар Владе Србије да даје машти на вољу у 21. веку, шта нас спречава? Погледајмо шта, заправо, значи 10.000 милијарди евра.

Шта све можеш с 10.000 милијарди евра

1) Да 24.000 пута до врха напуниш канал Београд – Солун векнама хлеба од 3 динара.

Израчунали смо. Стварно. Није много тешко. Ако вас баш занима детаљна математика, пишите нам у коментарима или на Фејсбуку.

Зашто баш канал? Јер студија.  Зашто хлеб од 3 динара? Јер обећања.

2) Да направиш торањ од новчића од једног евра висок 23,3 милиона километара.

Или мост широк 1,4 метра од Земље до Месеца направљен од кованица од једног евра.

3) Да шест пута поплочаш сваку стопу Београда новчаницама од 50 евра.

Иза свега стоји прецизна рачуница, наравно.

4) Да пребројиш свих 10.000 милијарди, евро по евро.

Колико би вам за то требало? Према нашој процени, најмање 95.000 година (јавите нам ако успете брже).

Економисти: Министар се збунио и прерачунао

Економиста Бошко Мијатовић каже за „Блиц“ да министар Бачевић очигледно не зна колико је 10.000 милијарди евра.

– Кина је у Америку уложила 3.000 милијарди евра, а то је најсигурније тржиште државних обвезница у свету. Нека министар израчуна колики је БДП Кине и колики је цео свет. Можда ће тада схватити да ли се прерачунао – каже Мијатовић.

Милојко Арсић, професор на Економском факултету у Београду, сматра да је министра вероватно збунио енглески језик, али да то није оправдање.

– Забуну је увео податак од 10 билиона (на енглеском, прим. нов), што у преводу значи 10 милијарди (на српском), а не 10.000 милијарди. Чак и да му је информација пренета, министар Бачевић би требало да има представу да су толике инвестиције немогуће. Нико нигде није уложио толики новац. Највеће инвестиције износе по неколико милијарди евра – објашњава за „Блиц“ Арсић.

Министри у Влади јуче нису хтели да коментаришу изјаву колеге Бачевића. Неки су се добро насмејали, а поједини накратко и заћутали.

(Блиц, Фото: М. Перић)