Прочитај ми чланак

ШТА СУ АМЕРИКАНЦИ поручили Вучићу

0

vucic u amerika 0

Премијер Србије Александар Вучић каже да ће у САД пренети поруку да Србија спроводи тржишне реформе које су у интересу и америчких инвеститора.

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас у Вашингтону с представницима америчких компанија, а након тога је изразио задовољство истакавши да њихова заинтересованост за улагања у Србији значи бржи процес евроинтеграција и ширу политичку подршку САД Србији.

Представници Џенерал електрика су премијеру пренели да је та компанија отворена за нове инвестиције у Србији, док је од представника компаније Фрипорт Макморан премијер затражио, између осталог, помоћ у проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу с медијима, са представницима компаније Џенерал електрик премијер је разговарао о сарадњи у области енергетике, здравства, транспорта и авио-индустрије.

Вучић је, како се наводи, нагласио да је Србија спровела све законске реформе како би страним инвеститорима омогућила бржу и лакшу реализацију инвестиција.

Он је саговорнике обавестио и о економским реформама које је реализовала влада Србије, што нашу земљу чини економски стабилном и безбедном за стране инвестиције.

Вучич је истакао да је Србија спремна да америчким компанијама обезбеди најбоље услове пословања у региону западног Балкана и подршку српске владе.

Потпредседник Џенерал електрика Каран Батија, задужен за међународне односе, изјавио је да је ова компанија отворена за нове инвестиције у Србији, за размену добре праксе и за отварање већег броја радних места.

Премијер је, додао је, нагласио важност сарадње са Владом Србије на два пројекта из области обновљивих извора енергије, изградњи ветропаркова у Долову и Ковачици.

„Џенерал електрик у Србији 11. јуна организује ‘Сорсинг деј’, у сарадњи са Привредном комором и Скупштином Србије, где ће испитати могућност покретања производње у Србији и ангажовање српских произвођача у ланцу Џенерал електрик компанија“, истакао је Батија.

Српски премијер сусрео се данас и са менаџментом компанија ИТИ и НЦР, као и с представницима компаније Фрипорт Макморан, који су га обавестили о напретку пројекта Чукару Пеки за експлоатацију бакра и злата, четири километра северно од Бора.

Ричард Левил, потпредседник ове компаније за глобалну експлоатацију, изразио је задовољство због досадашњег пословања у Србији и нагласио да компанија Фрипорт жели да буде модел успешне стране инвестиције у Србији.

„Ове године улажемо 18,73 милиона америчких долара у наставак истраживања на пројекту Чукару Пеки код Бора“, истакао је Левил.

Премијер Вучић је од представника компаније Фрипорт Макморан затражио и помоћ у проналажењу стратешког партнера за РТБ Бор.

Он је, обраћајући се новинарима након састанка, истакао задовољство због заинтересованости америчких компанија за Србију и нагласио да долазак тих компанија значи ширу подршку Сједињених Америчких Држава Србији.

„То значи бржи процес евроинтеграција и ширу политичку подршку САД Србији“, закључио је Вучић.

Председник српске владе посетиће и компанију Мајкрософт, где ће разговарати о унапређењу јавног сервиса за грађане и привреду, кроз увођење савремених решења информационе технологије.

Током састанка биће речи и о могућностима Мајкрософта да, као лидер у области електронске управе, својим искуством побољша ефикасност у раду државне управе.

Ова комапнија у Србији запошљава око 250 младих људи из земље, што је јасан показатељ развоја пословања Мајкрософта у Србији, али и потенцијала наше земље у области информационих технологија.

Током поподнева по локалном времену планиран је и сусрет премијера Вучића са представницима српске дијаспоре у САД, наведено је у саопштењу.

Извор: b92.net