Прочитај ми чланак

ШТА СЕ ДЕШАВА У САРАЈЕВУ: Босански обавештајци СЛОМИЛИ ЗУБЕ на Србији

0

Обавештајно-безбедносна агенција (ОБA) БиХ налази се у расулу због обелодањивања документа који открива планове те агенције за обавештајне активности против Србије, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Džamija Kralj Fahd, SarajevoИзвори „Блица” из безбедносних структура откривају да је директор ОБA Осман Мехмедагић, одмах након што су објављени детаље супертајне акције под кодним називом “Ушће”, наредио опсежну интерну истрагу о томе ко је “кртица” која је медијима доставила информације о операцији којом је планиран агресиван обавештајни продор према Србији.

 – Објављивање детаља акције “Ушће” изазвало је тектонске потресе у ОБA. Мехмедагић и остали бошњачки кадрови у агенцији већ данима покушавају да сазнају ко је крив за цурење информација, док српски обавештајци чекају на званичне ставове институција Републике Српске о овој афери. У овом тренутку потпуно је неизвесно да ли ће због акције “Ушће” страдати директор ОБA, његови непосредни потчињени који су испланирали ту акцију, или ће, пак, кола да се сломе на онима за које се сумња да су информације о “Ушћу” проследили српским медијима – кажу саговорници “ЕуроБлица”.

Да ОБA прети потпуни распад по националним шавовима потврђују и прве реакције српских и бошњачких политичара на аферу која је уздрмала цели регион. Док званичници из РС захтевају хитну истрагу о томе ко је наредио да се против суседне државе и једног од гараната Дејтонског споразум покрећу непријатељске обавештајне акције, политичари и јавност у ФБиХ тражи одговорност оних који су поверљиве обавештајне податке доставили медијима.

Бивши министар безбедности БиХ и актуелни члан Заједничке комисије Парламента БиХ за надзор над радом ОБA Садик Aхметовић тако је, између осталог, за федералне медије изјавио да обелодањивање детаља из акције “Ушће” представља “напад на ОБA и институције државе”.

– Значај обавештајне агенције је јако важан у свакој земљи, али овде неко системски покушава да уруши ОБA. Ово је један од сценарија који је у интересу оних који не желе да ОБA ради свој посао на заштити државе и уставног поретка БиХ – рекао је Aхметовић, додајући да ће “неко морати да одговара за то што су се документи ОБA појавили у јавности”.

С друге стране, потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић поручује да би у случају да се планови о акцији “Ушће” покажу веродостојним институције Српске требало да хитно захтевају смене у Обавештајно-безбедносној агенцији БиХ.

– Сви се сећамо под каквим је притисцима из Сарајева Горан Зубац својевремено био смењен са позиције директора СИПA. Обелодањени детаљи акције “Ушће”, која је директно усмерена против суседне државе с којом треба да развијамо најбоље могуће односе, представљају много већи скандал. Уколико се потврди истиност свега што се наводи у тим документима очекујем да дође до озбиљних кадровских промена у ОБA – каже Стевандић.

Мехмедагић “не зна”

Директор Обавештајно-безбедносне агенције БиХ Осман Мехмедагић за медије у Федерацији БиХ није желео да потврди, али ни да демантује детаље из акције “Ушће” које је, подсећамо, “ЕуроБлиц” ексклузивно објавио 28. децембра.

– Не знам – кратко је одговорио Мехмедагић на питање да ли је наведеном тајном акцијом планирано праћење, прислушкивање и надзор над званичницима Србије.