Прочитај ми чланак

ШТА ПИШЕ У „ПОВЕРЉИВОМ ИЗВЕШТАЈУ“ о Космету?

0

Приштина -- Промена граница на Косову не би прошла без насиља, наведено у поверљивом Извештају сачињеном за потребе Европског савета за спољне односе, пише Коха диторе.

Извештај, у који је приштински лист имао увид, садржи три стране, а приредили су га Норберт Ретген, актуелни председник Одбора за спољне послове у немачком парламенту, и Роберт Купер, бивши супервизор у техничком дијалогу Београда и Приштине, а на основу разговора са амбасадорима више европских земаља у Приштини.

Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

Наведено је да је косовски председник, Хашим Тачи почео да губи подршку страних посматрача на Косову, док би међу противницима његове идеје за промену граница и размену територија могли да буду и премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, као и опозициони покрет Самоопредељење.

„Обе стране у дебати о идеји ‘корекције граница’ су јасно дефинисане: премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, и Самоопредељење противе се идеји, док је председник Хашим Тачи главни заговорник“ , стоји у поменутом извештају.

Ретген и Купер указују да, упркос свим разликама у ставовима земаља о идеји територијалне размене, европски амбасадори са којима су разговарали, јединствени су у ставу да до промена границе не може доћи мирним путем и да би то подстакло Србе на исељавање с Косова.

Коха преноси и да у завршном делу извештаја пише да су две идеје, Заједница српских општина и визна либерализација за Приштину, како се наводи, мртве.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!