Прочитај ми чланак

Шта каже опозиција о Вучићевим комплиментима Милици Заветници

0

„Заветници су били једни од највећих саботера уједињења опозиције, сад видимо и зашто. Након избора оптуживали су грађане који протествују како прижељкују „Мајдан“ у Србији. Ови избори су зато били својеврсно чистилиште за оне који нису хтели укрупњавање опозиције и обарање Вучићевог картела“, каже за Данас Милош Парандиловић, лидер Новог лица Србије, коментаришући изјаву Александра Вучића да би Милицу Ђурђевић Стаменковски радо видео у СНС.

Саговорници Данаса подсећају да Заветници, односно Миличин супруг, сносе и највећу одговорност за неуједињење деснице пред изборе. Напомињу и да је јавна тајна да су „Заветници“ прво били напредњачка НВО за екстремне националне послове, а онда су прерасли у политичку експозитуру СНС-а. Према томе, како кажу, Вучићеве похвале председници Заветника су очекиване и долазе као награда за разбијање деснице.

„Ако пажљиво пратите терминологију коју користе, све то личи на стару „КГБ“ школу. Највећи проблем српске политике јесу удбашке творевине на десном политичком полу, које служба контролише и преусмерава у зависности од потреба режима. Они онемогућавају стварање здраве десне и националне приче јер загађују тај простор фразетинама и демагогијом.
Ови избори били су својеврсно чистилиште за оне који нису хтели укрупњавање опозиције и обарање Вучићевог картела него инсистирање на разликама у опозицији. Једина добра последица ових избора и онога што се дешавало након тога јесте то што су неке Вучићеве „експозитуре“ показале право лице“, наводи Парандиловић.

Додаје да ако видимо како се лидерка Заветника понаша након избора и колико жустро се обрачунава не само са опозицијом, него и са гневним грађанима које је Вучић покрао, јасно је да их је Вучић вратио на фабричка подешавања.

„Ако бих морао да се кладим, рекао бих да се Милица враћа у пуном сјају на националне фреквенције, а Заветнике чека Стаматовићева судбина привеска на листи СНС или судбина радикала – добро плаћене „опозиције“. Али не бих искључио ни колективни прелазак у редове напредњака који су их деценију целу гајили и неговали. Вучић донео – Вучић однео“, поручује наш саговорник.

Мирослав Паровић из Народног слободарског покрета истиче да су једно време Заветници имали улогу замајавања јавности, а након ових избора су ту улогу добили неки други.

„Госпођа Ђурђевић Стаменковски добија нову улогу, а то је женски портпарол новоформираног одељења за заштиту народа и државе од измишљених обојених револуција. То је једна перспективна функција, јер се у 2024. очекује даљи раст броја измишљених међународних завера, а то ће бити сразмерно паду животног стандарда и даљој пропасти сваког сегмента живота у земљи“, наводи Паровић.

Додаје да би јавност требало да зна да зимски прелазни рок још увек није готов и да Вучић преговара још са неким такође перспективним и спремним за продају.

„Заветници су прво били напредњачка НВО за екстремне националне послове, а онда су прерасли у политичку експозитуру СНС-а. Пошто режим, преко БИА или Вучићевих политичко-пословних екипа, има још неколико таквих организација – и гура их у контролисану конкуренцију како би се што више упињали да љубе руку која их храни – „Заветници“ су на политичком тржишту банкротирали. Истиснула их је нова БИА опозициона група – Несторовићев покрет „Ми – Глас из народа“, примећује Драгомир Анђелковић, политички аналитичар.

Према његовим речима Вучић као стари и превејани политички коцкар, добро зна психологију својих слуга. Када схвате да је претходнике олако жртвовао, питање је да ли ће му дуго остати лојални они који су заузели њихово место, а знају да неко већ мерка њихову новостечену позицију.

„Стога, нудећи Милици Ђурђевић Стаменковски да директно приступи СНС-у – а како упућени кажу у пакету са тим иде и министарско место у будућој влади – Вучић својим сателитима шаље поруку: „слепо ме слушајте и, не брините, бићете награђени чак и ако пропаднете“. Већ се у редовима СНС-а у том духу прича да у некој наредној фази и Несторовић може да очекује министарску фотељу, ако сада добро одради асистирање режиму око скривања крађе на изборима, онемогућавања промене власти на нивоу Београда и лажног представљања аутентичних протеста грађана Србије као „Мајдана“, напомиње саговорник Данаса.

Анђелковић појашњава да је „Ми – Глас из народа“ на нивоу „вођства“ конфедерација људи разних убеђења, а великих амбиција, а пошто су екстерно повезани од стране Вучићевих служби без значајнијег унутрашњег везивног ткива, само је питање када ће се распасти.

„Да се то не би десило, пре него што обаве додељени посао, режим сада исказује спремност да награди Милицу Заветницу. То има симболички значај за оне који се и сами надају амбасадорским и саветничким фотељама или местима у извршној власти“, оцењује политички аналитичар.

Срђан Миливојевић, функционер Демократске странке, међутим сматра да Вучићу очигледно лоше иде прављење новог покрета и сада пошто нико не жели да се пење на Титаник који је одавно ударио у санту леда, мора на овај начин да моли да се неко попне на ту лађу у коју незаустављиво продире вода.

„Одлив људи попут Зоране Михајловић, Шормаза, Станиславе Пак је изгледа толики да никакав прилив више не може успорити неминовно потонуће. Дани пред нама показаће да ли је већа потражња за појасавима за спасавање или још има политичких камиказа које би да се укрцају на брод коме је прамац увелико под водом и чија судбина се зна“, закључује Миливојевић.

Гостујући у јутарњем програму Прве телевизије председник Србије Александар Вучић навео је да би у редовима Српске напредне странке волео да види и Милицу Ђурђевић Стаменковски.

„Видео сам много талентованих људи попут Милице Ђурђевић Стаменковски које бих волео да видим у СНС-у. Волео сам да је видим и пре седам осам година у СНС, али потребно јој је сазревање и искуство, верујем да ће та жена добити прилику да то уради у будућности“, рекао је председник Србије.