Прочитај ми чланак

Шта је све најгоре Динкић рекао о Дачићу

0

mladjan-dinkic

(Тањуг) 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да је планирао да поднесе оставку на место министра одмах после данашње конференције, али да га је вицепремијер Александар Вучић замолио да то не чини док се не закаже седница скупштине на којој ће се бирати нови министри.

Динкић је најавио да је због Вучићеве коректности, и због тога што ће Вучић бити будући премијер, одлучио да сачека, и да ће и он и остали министри из УРС-а остати на својим позицијама док се не закаже седница скупштине.

„Ми смо у глави већ ван Владе“, истакао је Динкић и додао да ће отићи на непланирани годишњи одмор, а оставку ће поднети дан пре заказивања седнице Скупштине о реконструкцији Владе.

Динкић је нагласио и да га је премијер и лидер СПС Ивица Дачић „људски комплетно разочарао“, и да није могао да верује да је (Дачић) толико себичан и да води рачуна само о себи, а не о партији, нити о држави.

По речима Динкића, Дачић је проценио да ће Вучићу пасти рејтинг, након што његова странка, Српска напредна странка, преузме ресор финансија.

Додао је да је Дачић одлучио да у реконструисаној влади нема места за УРС јер још неко време жели да остане на месту премијера.

О четворочасовном разговору на састанку са Вучићем и Дачићем о реконструкцији Владе Динкић је, како је потврдио, водио белешке и најавио је да ће једног дана објавити шта је ко рекао.

На питање са ким је, у досадашњим владама у којима је био, најбоље или најгоре сарађивао, министар финансија и привреде рекао је да је то тешко поредити и да не може да каже с ким је најбоље сарађивао.

Додао је, ипак, да је најлошија сарадња била у претходној влади, иако је „он лично, увек био најближи ДС-у“.

Млађан Динкић, лидер УРС-а, на политичкој сцени Србије је последњих 13 година.

Динкић је изјавио данас да свом наследнику на тој позицији оставља солидно попуњену државну касу, у којој је на крају јула било око 784 милиона евра.

„То је солидна база, и мој наследник неће имати тако тешку ситуацију као ја“, рекао је Динкић на конференцији за новинаре. Додао је да, када је он постао министар пре годину дана, затекао празну касу.

Динкић је поручио свом наследнику на месту министра финансија да „не сме да буде туњав“, да мора да буде стручан, да мисли својом главом и да има своје ја.

Нестраначке личности на месту министра могу да успеју на том месту „само ако имају тоталну политичку подршку најјачег човека у влади“, нагласио је Динкић.