Прочитај ми чланак

Шта чека Вучића код Меркелове

0

0vucic (1)

Предстојећа посета премијера Александра Вучића Немачкој биће прилика да се отворених карата разговара о питањима значајним за напредак Србије ка ЕУ.

Како су за овај лист истакли немачки стручњаци за спољну политику, отвореноће се разговарати и унутрашњим реформама и дијалогу Београда и Приштине.

Они указују да чињеница да је канцеларка Ангела Меркел позвала председника српске владе у посету показује да Србија остаје „на радару“ Берлина, али то не значи да Немци „смекшавају“ политику према Београду.

Премијер Вучић ће 11. јуна посетити Берлин, а како Данас незванично сазнаје у немачким дипломатским круговима, он ће се поред канцеларке Меркел састати са министром спољних послова Франком Валтером Штајнмајером, члановима Бундестага и привредницима.

Кнут Флекенштајн, посланик Европског парламента и функционер Социјалдемократске партије Немачке, каже за Данас да Вучићева посета на највишем нивоу представља добру прилику да се разматрају актуелна питања која су у интересу Србије, Немачке и ЕУ.

„Уверен сам да ће напредак Србије у преговорима о придруживању ЕУ бити једна од бројних тема о којој ће се дискутовати. Београд ради предано и већ је остварио доста напретка. Убеђен сам да ће тако и наставити“, коментарише Флекенштајн.

Хенри Боне, директор канцеларије Фондације Конрад Аденауер (КАС) у Србији, наводи за Данас да будући да није било званичних састанака вођа двеју влада од посете Ангеле Меркел Београду 2011. године, време је да интензивирана сарадња Немачке и Србије крене у правцу отворене размене мишљења.

„Много тога се променило од лета 2011. године и сусрета канцеларке Меркел и тадашњег председника Бориса Тадића. Те промене су углавном биле набоље и односе се на спољну политику и унутрашње реформе Србије. Београд препознаје круцијалну улогу Берлина у свим питањима у вези са ЕУ и економским развојем Европе, па ми се чини да је једино логично да српска влада покуша да изгради и одржи конструктиван однос са владом Меркелове. Истовремено, позив канцеларке српском премијеру показује да Србија и Западни Балкан остају на спољнополитичкој агенди Немачке упркос украјинској кризи и многим другим изазовима. Ипак, та посета неће бити пука размена учтивости, већ ће садржати веома отворену дискусију о проблематичним питањима попут наставка процеса нормализације односа с Приштином, спровођења реформи, нарочито у области правосуђа, као и оптужбама да је угрожена слобода медија“, прецизира Боне.

Како наглашава саговорник Данаса, после победе популиста на изборима за Европски парламент не може се очекивати никакво „смекшавање“ става Немачке када је реч о реформама које Србија треба да спроведе, истичући да је слобода медија важно питање.

„Искуство Немачке показује да свеобухватне и тешке реформе могу да буду започете и спроведене само уз подршку грађана уколико постоји отворена дискусија о користима, изазовима и бојазнима које се тичу наведене области. То захтева јавну дебату уз подршку независних медија“, констатује директор КАС, фондације блиске Хришћанско-демократској унији (ЦДУ), коју предводи Ангела Меркел.

Јохана Дајмел, заменица директора немачке Асоцијације за Југоисточну Европу и експерткиња за Западни Балкан, каже за Данас да је Вучићева посета „пре свега знак учтивости Берлина након избора“, али да долази у правом тренутку – након парламентарних избора на Косову и пре наредног састанка Европског савета, који се одржава крајем јуна.

„Немачка влада је, као и ЕУ у целини, изразила спремност и посвећеност да подржи Србију у санирању штете изазване ужасним поплавама. Немачка ће такође подржати Србију када је реч о приступању ЕУ, што ће подразумевати испуњење дефинисаних захтева – на поштен начин, без икаквих смекшавања и пречица. Даљи напредак у највећој мери зависи од реформских стратегија Србије и њиховог спровођења“, закључила је Дајмелова.

(Б92, Данас)