Прочитај ми чланак

Шта ће Сузана Васиљевић на предавању студента Вучића

0

Таман што је јавност прогутала вест да председник Србије поново проживљава студентске дане и учи за спортског тренера, на фотографијама бруцоша Вучића међу студентаријом се нашла и његова саветница за медије Сузана Васиљевић, што свакако није лако објаснити.

Ако је председник у овој причи само студент, зашто му у амфитеатру факултета треба саветница за медије, питање је које је ових дана заинтригирало многе, па и оне који су тог дана слушали уводно предавање на Високој спортској и здравственој школи.

Све време на телефону

Један од њих био је и млади Филип Кораћ, који је за Нова.рс говорио о свом првом дану на факултету, када је почетну и природну трему делио са председником Србије.

“Приметио сам да је у близини њега седела једна жена за коју нисам био сигуран да ли је студенткиња, а која је готово све време била “на телефону”. Претпостављао сам да је у питању нека особа из Вућићевог окружења. Касније сам сазнао да је његова саветница. Не знам зашто је она била ту. Можда је и она наша колегиница”, наводи Кораћ.

Ова претпоставка највероватније није тачна, већ је по свој прилици Васиљевић ту, као и обично, била по службеној дужности.

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Шта је, заправо, дужност Сузане Васиљевић?

Пре него што је 2012. ступила у службу тадашњег премијера, а сада председника Александра Вучића, Сузана Васиљевић је саветнички занат калила у кабинету Ивице Дачића. Доласком под Вучићево окриље, постаје његова саветница за медије, у јуну 2018. године изабрана и за чланицу Координационог тела за сарадњу са медијима, чланица је надзорног одбора “Ер Србије” (од септембра 2014. године, са прекидом од неколико дана), као и надзорног одбора “Политике” (од децембра 2012. године).

У извештају о приходима и имовини, који као фунцкионерка има обавезу да подноси, наводи се да као саветница председника има месечну зараду од 76.382 динара, као чланица надзорног одбора “Политике” 120.000 динара, док за чланство у надзорном одбору “Ер Србије” не добија никакву накнаду. Наводи се и да поседује једнособан стан и њиву, као и аутомобил.

Сарадња са Вучићем је, како је сама рекла у интервјуу за лист “Ало” у јануару 2018, почела тако што ју је Вучић на енглеском упитао “До yоу wант то wорк фор ме?”. У истом интервјуу рекла је и да је Александар Вучић често представља као “представника грађанског сектора у кабинету”.

Стручњак за маркетинг

Било како било, све ове функције не оправдавају њено присуство на почетном предавању новог Вучићевог факултета. Најпростије речено, јер је ово била да тако кажемо приватна ствар српског председника, а не политички маркетинг и представа за јавност. Или можда није тако…

Зато остаје претпоставка да је Васиљевић овде била да би радила оно што и иначе, односно да оком камере забележи сваки за јавност пожељан тренутак из професионалног, али и “обичног” живота Александра Вучића, те да затим те фотографије пласира на друштвене мреже и дотури медијима.

Обрачуни са “неподобним” медијима

Под условом да није “у свађи” са њима. Јер, није реткост да саветница за медије улази у клинч са својим колегама новинарима. Док већина њених колегиница саветница из иностранства углавном организују конференције за новинаре, медијске наступе председника и пишу саопштења с важних састанака, Васиљевић често у јавности говори о важним политичким питањима, најављује рад на предзаконским актима и избегава готово сваку комуникацију са медијима који су критички орјентисани према власти.

Тако је недавно повела читаву хајку на портал Нова.рс због питања која су јој била постављена у вези короном заражених функционера СНС на прослави изборне победе, па је и преписку са новинарком објавила на телевизији.