Прочитај ми чланак

Шта Америка хоће од Србије

0

Немачкој и Француској јасно ко кочи дијалог. – Приштина блокира преговоре јер није ушла у Интерпол и Унеско, а 13 земаља је повукло признање, и још тражи да је Београд награди за опструкцију.

Одложен је скуп регионалних лидера Балкана 1. јула, на коме је требало да се састану председник Србије Александар Вучић и председник привремених косовских институција Хашим Тачи, у присуству француског председника Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел. За сада није познато да ли ће накнадно бити одређен нови термин састанака, али организатори овог скупа Немачка и Француска остају у блиском контакту с Београдом и Приштином.

pexels.com – Aaron Kittredge

Последња шанса за одржавање регионалног скупа у Паризу је пропуштена пре три дана у Берлину јер је Приштина одбацила могућност да укину трговинску блокаду и да се разговара о формирању Заједнице српских општина. У намери да се „оживи” Бриселски дијалог, Немачка је у среду посредовала на састанку у Берлину између приштинске делегације, коју је предводио шеф кабинета косовског премијера Рамуша Харадинаја, Селим Селими, и српске делегације на чијем је челу био директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Председник Србије Александар Вучић каже да је Марко Ђурић у Берлину био на припремном састанку за евентуални самит у Паризу и да је још извесније да тог самита неће ни бити. „Марка Ђурића сам на тај састанак послао ја лично. После тог састанка, на којем је с домаћинима договорено да се не говори о томе шта је причано, рекао сам да неће бити Париза”, рекао је Вучић.

Каже да је Ђурићу рекао да пренесе да Србија жели да буде конструктивна, да жели дијалог, а да је једино важно да се укину таксе, али да Албанцима није пало на памет да то ураде, па нема резултата с тог састанка. „Али, мислим да су Немци и Французи сада добро разумели ко је тај ко не жели дијалог, ко га кочи, и ко би желео да се уместо Европе неко други бави тим питањем. Не кажем да неко други не би требало да се пита, али они желе само тај други да се пита”, нагласио је Вучић.

Бивши шеф косовске делегације у техничком дијалогу са Србијом, Авни Арифи, који је тренутно амбасадор Косова у Уједињеним Арапским Емиратима, каже да њихова делегација у Берлину није имала надлежност да прича о политичким питањима. „Дебата се водила о томе да је дијалог блокиран седам месеци пре уведених такса – 15. марта 2018. Упркос нашем инсистирању упућеном ЕУ маја месеца, он није настављен зато што је канцеларија Могеринијеве претворена у канцеларију Србије”, рекао је Арифи.

А Брисел је на ове прозивке по познатом рецепту позвао обе стране на дијалог и да испуне своје обавезе. Портпаролка Европске уније Маја Коцијанчич изјавила је за приштинску „Коху” да Приштина и Београд морају одмах да се врате за преговарачки сто и постигну свеобухватан и правно обавезујући споразум о потпуној нормализацији односа. „То би био најбољи начин да се гарантује корист читавом региону од овог помирења и да користи регионалној интеграцији и економском развоју у региону”, рекла је Коцијанчичева.

Овако је Вучић примљен у Белој кући, без обзира на заслуге за све што је учинио за Американце.

Истакла је да државе чланице ЕУ, укључујући и САД, још једном позивају косовску владу да суспендује таксу на српску робу.

„Не постоји алтернатива брзом наставку дијалога између страна. Такса није само узрок блокаде дијалога већ и разлог за блокирање европског пута Косова”, рекла је она. Портпаролка Европске уније је додала да би и Србија требало да испуни свој део како би отворила пут за повољан дијалог. „Закључак процеса нормализације односа између Косова и Србије је хитан јер тренутна ситуација не само да подстиче неодрживост већ значи и пропуштање прилике”, рекла је Коцијанчичева.

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да би био велики ризик да се одржи састанак у Паризу, а да се не види напредак.

„Албанци су формирали циљеве тражећи да се не укидају таксе, и они не желе наставак разговора с Београдом. Било је јасно ако нема договора о укидању такса, чему онда састанак”, рекао је Дрецун.

Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет, изјавио је пак да Вашингтон никада није рекао да подржава споразум о корекцији границе између Србије и Косова, већ је, како каже, само изражено мишљење да је Београду и Приштини потребно дати простор за дијалог и договор о ономе што желе, уз претходну привремену суспензију такса. Затражио је да Приштина укине таксе од 100 одсто да би дијалог био настављен. „Зато мислимо да би косовска страна требало да привремено суспендује таксе као први корак ка поновном успостављању дијалога, али истовремено захтевамо од Београда да предузме кораке да поново започне тај процес”, додао је он, пренела је „Газета експрес”.

Које кораке Вашингтон тражи од Београда да направи, када је наша страна испунила све своје обавезе? Спољнополитички коментар Немања Старовић сматра да изјава амбасадора Коснета осликава жељу америчке администрације да олакша тешку ситуацију у коју су приштински политичари сами себе довели подизањем лествица последњих шест месеци и жељу да обавезно укидање такса буде праћено неким потезима Београда.

„Они би желели да се Београд сада обавеже на нешто на шта се није обавезао ни пре шест година приликом потписивања првог Бриселског споразума нити споразумима који су потом уследили. Тако нешто за Београд не може бити прихватљиво и не само због показивања мишића у дипломатској арени, већ због тога што би се нарушили принципи дијалога и на тај начин легитимизовале агресивне мере Приштине”, каже за „Политику” Немања Старовић.

Приштина је довела преговарачки процес у ћорсокак јер, упркос великој подршци држава спонзора косовске независности, није успела да уђе у Интерпол и Унеско. Уз то је 13 пуноправних чланица УН повукло признање такозваног Косова, што је све био разлог да Приштина уведе таксе од 100 на робу из централне Србије. Приштина због тога тражи да Београд прихвати нешто на шта се није обавезао.

„На тако нешто Београд неће пристати јер би у том случају косовске институције биле награђене за опструкцију дијалога. Могући простор за напредак, уколико претходно буду укинуте таксе, и ако се уђе у процес статусних преговора, јесте да се успостави двоструки мораторијум – наше дипломатије која води повлачењу признања и мораторијума за нова признања које воде Приштина и спонзори косовске независности”, нагласио је Старовић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!