Прочитај ми чланак

СРС: Зауставити ГМО у Србији!

0

srs

БЕОГРАД – Српска радикална странка је изразила забринутост због чињенице да је фитосанитарна инспекција обелоданила податак да су у току 2014. године у контроли парцела на којима се гаји соја утврдили да је, од 49 анализираних узорака, у чак 45 констатовано присуство генетски модификоване соје.

Из СРС-а напомињу да је интересантно да нису контролисане парцеле компаније Монсато, за коју представник Министарства пољопривреде тврди да, на територији Србије, тргује искључиво конвенционалним семеном соје и кукуруза.

Радикали у саопштењу подсећају да су посланици те странке још 2006. године упозоравали да је америчка компанија Монсато, чији је представник у Србији била тадашњи министар пољопривреде Ивана Дулић-Марковић, у нашу земљу увезла велике количине генетски модификоване соје која је била засејана у Мачви.

СРС овим поводом захтева од фитосанитарне инспекције да одмах изврши контролу парцела компаније Монсато и посебно контролу увоза семена соје и кукуруза који преко ове компаније долазе у Србију и да у складу са налазима инспекције надлежне службе предузму одговарајуће мере како би се зауставио увоз генетски модификованих семена и тровање грађана Србије.

Да подсетимо, контрола је извршена на парцелама у Мачванском, Јужнобачком и Сремском округу чији су власници физичка лица.

Извор: Правда