• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • СРС: Србији требају озбиљни антиекстремистички закони, а овим се у исту групу стављају терористи и медицинске сестре које на ратиштима спашавају животе!
Прочитај ми чланак

СРС: Србији требају озбиљни антиекстремистички закони, а овим се у исту групу стављају терористи и медицинске сестре које на ратиштима спашавају животе!

0

srs

Нови Предлог закона о допунама Кривичног законика који је у скупштинској процедури представља опасно играње са правним нормама Србије и оставља огроман простор за слободна тумачења ко је прекршио закон. Увођењем новокомпонованог појма „учесник у оружаном сукобу стране земље“, у исту групу се стављају терористи и особе које као медицински радници желе да спасавају животе војника и цивила на ратишту.

Сви се они могу наћи у склопу снага неке од страна у сукобу и тако аутоматски постају учесници, јер је оружани сукоб широк појам и обухвата целокупну логистику сукоба са свим његовим елементима и учесницима.

Србија је имала проблема са екстремизмом од периода терористичких напада УЧК, па до џихадиста у Либији и Сирији. Саме измене закона неће третирати узроке екстремизма, а то су фундаменталистичке групе које у Србији врбују људе како би се прикључили групама као што су Ал-каида или фронт Ал-нусра. Неодговорно је стављати у исти кош групе које врше терористичке нападе и третирати их пред законом исто као, примера ради, добровољце који у склопу регуларне народне војске помажу одбрани становништва у Новорусији, а за које се не везује ниједан ратни злочин.

Земље попут Француске, које су уводиле овакво законодавство, кажњавале су плаћенике, а то није исти појам као добровољац. Женевска конвенција о плаћеницима донета од стране Уједињених нација је у члану 1 дефинисала плаћеника као особу која одлази у рат искључиво ради стицања материјалне користи, док они који са другачијим мотивима одлазе као добровољци не подлежу санкционисању. Разлику између добровољца и плаћеника представља и висина примања – добровољац који је регуларно у некој армији прима идентичну суму као и сви остали војници његовог ранга, док плаћеник прима више новца од осталих.

Међутим, овај предлог закона не користи термин плаћеник, већ кажњава новоизмишљену категорију учесника у оружаном сукобу, а под тај појам се могу сврстати и медицинске сестре које искључиво спашавају животе рањених у склопу акција војних трупа, а такође и волонтери који помажу у евакуацији деце и старих, и којима командује војска. Сви наведене категорије се без сумње у једном тренутку могу наћи у улози актера, то јест учесника рата.

Уколико је Србија озбиљна земља, она мора своје законе да формулише прецизно, а не да оставља огроман простор за тумачење, и да ставља знак једнакости између терориста, плаћеника, добровољаца, медицинских сестара и волонтера. У нормалним друштвима требало би да постоји јасно дефинисана разлика између оних који одлазе у сукобе ради тероризма, као плаћеници, као добровољци ради заштите угрожених цивила, или као медицинска помоћ у циљу спашавања живота повређених војника и цивила.

Српска радикална странка, такође, поставља питање властима који је званичан став Србије према државама које су отворено и организовано слале плаћенике да ратују заједно са украјинском војском, с обзиром да је званичник за односе са медијима Беле куће, Џим Карни, јавно потврдио да америчка плаћеничка група Блеквотер учествује у сукобима у Украјини.

(Србин.инфо)