Прочитај ми чланак

СРС: Београдску преименовати у Капију српских ослободилаца

0

beogradska-kapija-petrovaradin_660x330

Одборничка група Српске радикалне странке у Скупштини Града Новог Сада поднела је данас Комисији за називе делова насељених места и јавних служби иницијативу да се Београдска капија у Петроварадину назове Капијом српских ослободилаца, саопштено је данас из Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад.

Из СРС-а наводе да су поменути захтев упутили поводом 9. новембра дана када се обележава 95-огодишњица од уласка ослободилачке српске војске у Нови Сад и ослобођења Новог Сада у Првом светском рату.

„Историја казује да је, на појутарје Митровдана, 9. новембра 1918. године, ослободилачка српска војска умарширала у Нови Сад, на челу са мајором Војиславом Бугарским, главнокомандујућим коњичког ескадрона Дунавске дивизије српске војске, тако што је прошла кроз данашњу Београдску капију и прешла Дунав преко некадашњег Поћорековог моста“, каже се у саопштењу новосадских радикала.

Српска радикална странка је, како стоји у саопштењу, подржала одлуку да се обнови спомен – плоча ослободиоцима на Београдској капији, коју је усташки окупатор уништио 1941. године.

Радикали сматрају да је њихова иницијатива пуна симболике и да, како се каже у саопштењу, „чува од заборава сећање на славни дан, 9. новембар 1918. године, када је у Нови Сад стигла дуго чекана слобода“.

Као један од најзначајнијих датума у историји Новог Сада, 9. новембар, је Статутом Града Новог Сада дефинисан као дан града.