Прочитај ми чланак

Српском Горбачову у опустошеној земљи још једна награда са запада

0

Председник Демократске странке Борис Тадић примио је данас у немачком граду Гота награду „Црвени Бок“, која се додељује за посебне заслуге у развоју социјалдемократије.

Како је саопштила Демократска странка, награду му је уручио градоначелник Готе Кнут Кројх.

Тадић је захвалио домаћинима на признању, али и грађанима Србије као Европљанима преданим демократским вредностима, напретку и миру на
континенту.

„Током осам година колико сам био председник Србије чинио сам све да допринесем процесу помирења у региону у циљу стабилности и трајног мира на Западном Балкану. Почео сам да решавам историјски конфликт у вези са Косовом. Стабилизовао сам демократију као оквир за промене у нашем друштву“, рекао је Тадић приликом уручења награде.

Он је додао да се борио против организованог криминала и корупције и обезбеђивао економски раст као основни предуслов за бољи живот грађана.

Тадић је навео да је увек ишао за визијом просперитетне Србије у породици осталих европских народа и истакао да је Европска унија најуспешнији пројекат за мир и интеграцију различитих нација у историји, и да упркос свим потешкоћама и изазовима тај пројекат мора да опстане.

„Зато је одлука Комитета за доделу Нобелових награда за мир била исправна: да се награди Европска унија као наш заједнички пројекат и да нас подсети на нашу заједничку одговорност да очувамо ЕУ у свету који се непрекидно мења“, поручио је Тадић.

Награда Црвени Бок додељује се од 2008. године и названа је по немачком социјалдемократи Вилхелму Боку (1846-1931). Први лауреат награде, која се састоји од плакете са ликом Вилхелма Бока, био је бивши премијер Чешке Јиржи Пароубек..

 

(Бета)