Прочитај ми чланак

Српске посланике „ везују” за клупе

0

pol-skupstina_620x0

Слика празне сале биће прошлост, ако се у Пословник о раду Народне скупштине угради одредба о обавезном радном кворуму. То конкретно значи да би у сваком тренутку на седницама, како пленарним тако и одбора, најмање трећина посланика морала да буде присутна.

Ова идеја актуелизована је после скандала на јавном слушању о дигитилизацији у Одбору за саобраћај и телекомуникације, када су чланови након давања кворума напустили салу не желећи да учествују у дебати.

Међутим, док се у владајућој коалицији слажу да би требало увести строжа правила присуствовања седницама, опозиција трвди да је за кворум увек била задужена власт и зато не виде потребу да се нови, правилом допуњава Пословник.

Председник Административног одбора и шеф напредњака у парламенту Зоран Бабић каже за „Новости“ да је увођење радног кворума једини начин да се поједини посланици уозбиље:

– Тренутно постоји неразумевање власти и опозиције по том питању. Слажем са да ми морамо да обезбедимо кворум за почетак седнице или пред гласање, али није само задатак владајуће коалицији да поправља углед законодавног дома.

И заменик шефа посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић сматра да је потребно натерати посланике да више седе у клупама:

– Најбољи пословник био је током владавине Милошевића када је у сваком тренутку на седници морало да буде присутно најмање 126 посланика или би у супротном она била прекинута.

Борислав Стефановић из ДС каже: Кад су све већ тркали да имају већину у одборима онда треба да се потруде и да већина буде присутна.

(Новости)